Bahar KURŞUN
Çanakkale Kazdağları’ndaki madencilik tehdidi büyüyor. İktidara yakın iş insanı Mehmet Cengiz’in ardından bu kez CVK Maden İşletmeleri, Yenice ilçesinde kurşun-bakır-çinko madeni kapasite artışı için başvurdu. Proje alanının yarısından fazlasının orman arazisinde olduğunu belirten çevre örgütleri ise madene karşı hukuk mücadelesi başlattı.
AFAD GÖRÜŞ DEĞİŞTİRDİ
Maden için ÇED süreci 2019’da başladı. O dönem AFAD, depreme dikkat çekti, “Proje alanı fay hattı üzerinde” diye olumsuz görüş verdi. ÇED raporu iptal edildi. Süreç geçtiğimiz aylarda yeniden başladı. Maden alanı 300 metre ileriye taşındı. Yeni raporda AFAD görüş değiştirdi. Yeni rapor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu. Önceki gün İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldı.
Bölge halkı madene karşı yıllardır eylem yapıyor.
DEĞİŞMİŞ Mİ OLDU?
Toplantı sonrası SÖZCÜ’ye konuşan CHP’li Özgür Ceylan, 2019’da ÇED sürecinin iptal edilmesine neden olan raporların neden değiştiğini sordu. Ceylan, “Çanakkale fay hattında. Tesisi 300 metre taşıyınca depremden kurtulmuş mu oldular?” dedi.
İKİNCİ CENGİZ Mİ?
Ceylan, “Bir Mehmet Cengiz vardı, şimdi bunlar geliyor. Kaz Dağları’nı yok ediyorlar. Suyu, toprağı, havayı zehirleyecekler. Mars kriteri gibi yapacaklar” ifadesini kullandı.
Bölgenin ölüm fermanı
Çevreciler, metalik madenciliğin, kimyasallar ve ağır metallerle yeraltı ve yüzey sularını kirlettiğinin altını çizdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Mevcut 100 bin metreküplük atık barajı yanına 250 bin metreküplük zehirli atık barajı daha yapılacak” diyerek projeye itirazlarını şöyle sıraladı.
– Gönen ve Misakça ovası burada. Türkiye’yi doyuran pirinç ve domates tarımının yapıldığı yer. Agonya Ovası da tehdit altında.
– Bölgede birden fazla maden var. Bu durum bölgenin ölüm fermanıdır.
– Alanda Agonya Antik Kenti ve Dedetepe yerleşkesi bulunuyor.