Suriye’de 61 yıllık Esad rejiminin sona ermesiyle yeni bir dönem başlıyor. İç savaşın ardından gelen bu süreçte, rejim değişikliğinin üç temel kazananı olduğu belirtiliyor: Suriyeliler, İsrail ve Türkiye. Uzmanlar, Türkiye’nin yeni hükümetle geliştireceği ilişkiler sayesinde güney sınırındaki terör tehditlerini kontrol altına alabileceğini ayrıca ekonomik fırsatlara da bu durumun haberci olduğunu belirtiyor.
Dünya gazetesinden Nurdoğan A. Ergün, Hamide Hangül, Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, Suriye’nin yeniden imarı uzun bir süreç gerektirse de Türkiye, bu süreçte önemli bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Sınır komşusu olan Türkiye’nin müteahhitlik sektöründeki gücü ve bölgeye yakın çimento ve demir-çelik fabrikalarına sahip olması gibi avantajları dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler’e göre Suriye’nin yeniden inşası için en az 400 milyar dolarlık bir kaynak gerekiyor. Uzmanlar, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içinde bu pastadan kayda değer bir pay alacağını öngörüyor.
Suriye’deki rejim değişikliğiyle birlikte ciddi bir altyapı ve konut açığı ortaya çıktı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, Türk müteahhitlerinin bu durumu yakından takip ettiğini belirterek, “Sağlıklı bir Suriye Türk müteahhitleri için pozitif bir pazar olabilir ve doğru zeminde başarıları dünyaca kabul edilmiş Türk müteahhitleri bu bölgede hizmet verecek” dedi.
Ayrıca, Suriye’nin yeniden inşa süreci, Türk mobilya ve ev tekstili sektörü için de önemli bir pazar potansiyeli sunuyor. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, mobilya sektöründeki işbirliklerinin artacağını ve Suriye’nin geleneksel pazarlar arasında yeniden önemli bir yer kazanacağını ifade etti.
Çalışkan, “Bizim de bu gelişmeye kayıtsız kalmayıp, bu fırsatları değerlendirmek adına stratejik adımlar atmamız önemli. Suriye geleneksel pazarlarımız açısından önemliydi. Suriye’deki durumdan ötürü biz de rotamızı Uzakdoğu gibi başka ülkelere çevirmiştik. Özellikle daha el sanatı yüksek mobilya açısından ihracat yoğun olacak” yorumunu yaptı.
Türkiye, coğrafi yakınlık ve sektörel deneyimiyle Suriye’nin yeniden inşasında kilit bir rol oynamaya hazırlanırken, bu süreç birçok sektör için yeni fırsatlar yaratıyor.
‘Beklentiyi al, gerçekleşmeyi sat’ mottosuyla hareket eden Borsa İstanbul’da demir çelik, enerji, inşaat, vinç ve çimento hisseleri günü yükseliş kapattı. İyimser beklentiler ve bölgede savaş tahribatını gidermek için yeniden yapılandırmada Türk şirketlerinin öne çıkması, Borsa İstanbul’da hisse senetleri piyasasını hareketlendirirken endeks günü yüzde 1,75 puan yükselişle 10,257 puandan tamamladı.