“Yenidoğan çetesi” davasında 3. gün | “Toplu paraları ekibe, motivasyon olsun diye dağıtırdım”

T24 Haber Merkezi

22’si tutuklu toplam 47 sanığın yargılandığı “yenidoğan çetesi” davasında 3. gün duruşmasına, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Sanık Cansı Akyıldırım, Fırat Sarı‘dan her ay topluca aldığı paraları ekibe “motivasyon” amaçlı dağıttığını iddia etti.

Mahkeme başkanından disiplin uyarısı

Yenidoğan ölümleriyle ilgili devam eden davanın 3. gününde mahkeme başkanı, duruşma disiplinine ilişkin uyarılarda bulunarak, “Duruşma disiplini için taraflar ve seyirci bölümünden konuşulmasın. Taraflardan biri konuşursa bir kez uyarırım, seyirci kısmından olursa dışarı çıkarırım” ifadelerini kullandı.

Akyıldırım: Çete veya örgüt yapısı olduğunu düşünmüyorum

Gazeteci Rojda Altıntaş’ın aktardığına göre, duruşma sırasında ilk olarak sanık yoğun bakım hemşiresi Cansu Akyıldırım‘ın savunması alınmaya başlandı. Mahkeme başkanı, Akyıldırım’a “Savunmanı yapacak mısın?” sorusunu yöneltti. Akyıldırım, 2012 ile 2019 yılları arasında çeşitli hastanelerde görev yaptığını, 2019-2022 yılları arasında Reyap Hastanesi’nde çalıştığını ancak iddianamede Çorlu Reyap’ta çalıştığının belirtilmesinin doğru olmadığını söyledi. 2023 yılında Özel TRG Hastanesi’nde hasta bakım müdürü olarak çalışmaya başladığını belirten Akyıldırım, “Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Ben maaşlı çalışan biriyim. Bunun dışında, ailemden maddi destek alıyorum. Örgüt ya da çeteye üye olma suçlamasıyla ilgili böyle bir yapının var olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Duruşmanın ikinci gününde neler yaşandı?

Dünkü duruşmada, çetenin işleyişiyle ilgili şok itiraflar ortaya çıktı. Tutuklu sanıklar, bebeklerin yoğun bakım süreçlerinin suistimal edildiğini ve SGK dolandırıcılığı yapıldığını itiraf etti. Hemşire Hasan Basri Gök, diğer hemşirelere epikrizlerde yardım için para ödendiğini ve SGK’dan daha fazla ödeme alabilmek için hastaların yatış sürelerinin uzatıldığını belirtti.

Hemşire Deniz Korkmaz, hastane yönetimlerinin bebekleri ticari malzeme olarak gördüğünü ifade etti. Korkmaz’ın, “Devleti soymak milleti soymaktan şereflidir.” sözlerinin, Kurtlar Vadisi dizisinden alıntı olduğu ortaya çıktı. Diğer sanık hemşire Hüseyin Günerhan ise, yoğun bakımda tasarruf yapıldığını ve artan ilaçların yabancı hastalar için saklandığını itiraf etti.

Sağlık Bakanlığı müfettiş raporlarına göre, bazı bebekler yoğun bakımda gereken tedaviyi almadı ve pasif ötenazi uygulandı. Özellikle bir doktorun kalbi duran bir bebek için “Canlandırmaya gerek yok.” dediği belirlendi. Bebeklerin hayatta kalma süreleri, çetenin SGK’dan yapacağı tahsilatı artırmak için manipüle ediliyordu.

Bu skandal kapsamında, İstanbul ve Tekirdağ’daki 10 özel hastanenin ruhsatı iptal edildi. Aralarında Özel Avcılar Hospital, Özel Birinci Hastane, Özel Şafak Hastanesi ve Özel Reyap İstanbul Hastanesi’nin bulunduğu kuruluşlar, çeteyle bağlantılı oldukları tespit edildi.

“Toplu para gelirdi, motivasyon olması için ekibe dağıtırdım”

Duruşmada, Fırat Sarı’nın şirketinden alınan tıbbi danışmanlık hizmetleri de gündeme geldi. İddianamede yer alan hesap hareketleriyle ilgili sorulara cevap veren Akyıldırım, Fırat Sarı’dan aldığı paraların motivasyon amaçlı olduğunu söyledi. “Fırat Bey bana aylık olarak toplu para atardı, ben de bu parayı motivasyon amaçlı ekibe dağıtırdım” diyerek, bu ödemelerin ekibin performansını artırmak için kullanıldığını savundu.

Mahkeme Başkanı, iddianamede geçen “işletme” tabirine ilişkin Akyıldırım’a, “Bu işletme nedir?” sorusunu yöneltti. Akyıldırım, Medicence başlığı altında birkaç hastanenin bulunduğunu, TRG ve Birinci Hastaneleri’nin Medicence’dan alım yaptığını ancak Reyap Hastanesi’nin bu kapsama dahil olmadığını belirtti.

Mahkeme başkanının “Peki, ‘danışmanlık’ dediğiniz şey nedir?” sorusuna ise Akyıldırım, “Hasta danışmanlığı aldığımız bir yer” yanıtını verdi.

Suriyeli bebek konuşması

Mahkeme Başkanı, sanık Akyıldırım’a kolluk fezlekesinin 94. ve 92. sayfalarında yer alan bir konuşmayı hatırlatıp, “Kolluk fezlekesinin 94. sayfasında, hatta 92. sayfasında da böyle bir konuşma geçtiği belirtiliyor. Ne diyorsun?” diye sordu. Akyıldırım, “Böyle bir konuşma hakkında bilgim yok, hastayı da hatırlamıyorum. Ancak kalan bebek dediğiniz Suriyeli bir bebek olabilir. O bebek farklı bir bebek, onun göbeğini ben açtım, Dursun Bey açmadı” yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı devam ederek, “Bu bebek farklı bir bebek mi?” diye sordu. Akyıldırım, “İsmi geçmediği için bilmiyorum. Ama kalan bebeğin göbeğini ben açtım” dedi. Mahkeme Başkanı’nın konuşma metnini okumasının ardından Akyıldırım, “Böyle bir görüşmeden haberim yok ama kalan bebek olabilir. Kalan bebeği anlatabilirim. TRG’de doğdu. Bebek odasından bize geldiğinde mosmordu. Onu kapıya en yakın olan kısma aldım ve o sırada Dursun Bey’i aradım ancak ulaşamadım. Sonra İlker Bey’i aradım, Dursun Bey’e ulaşacağını söyledi. 3-5 dakika sonra Dursun Bey alana geldi. Bebeği makineye bağladık ve çocuğun akciğer filmi istendi” savunmasını yaptı.

“Bebeğin kalbi durdu, kurtarılamadı”

Akyıldırım, bebeğin kalbinin durduğunu ve yapılan müdahaleye rağmen hayata döndürülemediğini ifade etti. “Dursun Bey, bebeğin akciğer filmine baktı ve diyafram hernisi teşhisi koydu. Bebeğe 45 dakika boyunca müdahale ettik. İlker Bey de benden akciğer filminin resmini istedi. Ben de ona videoyu gönderdim” dedi.

“TRG’ye gönüllü gittim”

Mahkeme başkanının, “O dönem sen o hastanede miydin?” sorusuna, Akyıldırım, “Evet, gönüllü gittim. Birinci Hastanesi’ndeydim. TRG’ye yardıma gitmemi söylediler” yanıtını verdi. Mahkeme başkanının “Kim söyledi?” sorusuna, “Fırat Bey söyledi” diye karşılık veren Akyıldırım, “Bu olay olduğunda sen Birinci Hastanesi’nde miydin?” sorusuna da “Evet” diye cevap verdi.

“Yazan kişi değilim, yazılanları sisteme atan kısımdayım”

Başkan, Akyıldırım’ın daha önceki konuşmalarını okuyarak, sisteme veri girişi ve yetkileri hakkında açıklama istedi. Akyıldırım, “Böyle bir konuşmadan haberim yok. Ben yazan kişi değilim, yazılanı sisteme atan kısmındayım, yetkim yok” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı, “Peki, o zaman neden konuşmalarda ‘Epikrizleri değiştirelim, Cansu’yla iletişim kuralım’ diyorlar?” sorusunu yöneltti. Akyıldırım bu soruya, “Formatı atarlarsa sisteme atarım ama değiştirme yetkim yok. Ben o dönemde Birinci Hastanesi’ndeydim. Böyle bir konuşmadan haberim yok” yanıtını vererek, herhangi bir usulsüzlükte doğrudan rol almadığını ve sadece kendisine verilen bilgileri sisteme girdiğini savundu.

Mahkeme başkanının, ilaç satışları hakkında sorduğu sorular üzerine Akyıldırım, 2023’ün sonlarına doğru yaşanan bir olayı anlattı.

Akyıldırım, dedi. Ayrıca, bu iddiaları kendisinin gözlemlemediğini, sadece konuşmalardan haberdar olduğunu belirtti.

“Kopyala-yapıştır işlemleri yapıyordum, savunamam”

Cansu Akyıldırım’a epikriz raporları ve ilaç satışı iddiaları ile ilgili sorular yöneltildi. Sümeyye Nur Arslan’ın “Sende var mı örnek?” sorusuna Akyıldırım’ın, “3. basamak, hiçbiri doğru değil, o adamın yanına gidemem hatta ben bu epikrizlerin hiçbirini savunamam” diye verdiği cevap gündeme geldi.

Mahkeme Başkanı, Akyıldırım’a bu ifadelerini hatırlatarak, “Ne diyorsun?” diye sordu. Akyıldırım, “Denetim dosyası ile alakalı gördüğüm eksiklikleri Fırat Bey ile paylaştım. Bu epikrizlerin hiçbirini savunamam dediğimde, gördüğüm eksiklikler bunlardı. Sisteme kopyala-yapıştır işlemleri yapıyordum” cevabını verdi, bu durumun sistemdeki bir sorumluluk eksikliğinden kaynaklandığını öne sürdü.

Mahkeme başkanının, “Fırat Sarı’yı ne zamandan beri tanıyorsun?” sorusu üzerine Akyıldırım, “2019’dan beri tanıyorum. Reyap’ta beraber çalıştık” dedi.

“Fırat Sarı ile 3 yıl ilişkim oldu”

Mahkeme Başkanı, Akyıldırım’a Fırat Sarı ile olan ilişkisini sordu. Akyıldırım, “Evet, vardı. 3 yıldır ilişkim vardı. 2021-2023 yılları arasında” dedi. Mahkeme başkanının “Ne zaman tanıştınız?” sorusuna ise, “2019’da tanıştık” yanıtını verdi.

“Aramızda husumet yoktu ama yönetime söyledim; ‘ya onlar ya ben’ dedim”

Akyıldırım’ın avukatı, sanığa iş arkadaşları Hasan Basri Gök, Hakan Doğukan Taşçı ve Hüseyin Günerhan ile husumeti olup olmadığını sordu. Akyıldırım, “Sevmem ama saygı duyarım. Tam husumet diyemeyiz ama birbirimizden hoşlanmayız” diye yanıt verdi. İşten çıkarmalarla ilgili yönetime tavsiyede bulunup bulunmadığı sorulduğunda ise, “Evet, Hakan Doğukan Taşçı ve Hüseyin Günerhan için yönetime söylemiştim. ‘Ya onlar ya da ben’ dedim” dedi.

Volkan Karataş’ın avukatı, Akyıldırım’a vefat eden Kadan bebekle ilgili müdahaleyi sordu. Akyıldırım, “Dursun Bey geldiğinde ben bebeğe oksijen veriyordum, diğer kısmı Dursun Bey yaptı” açıklamasını yaptı.

TRG’nin danışmanlık sözleşmesi hakkında bilgi sahibi olup olmadığı sorulduğunda, Akyıldırım, “Bilmiyorum” diyerek bu konuda bilgi sahibi olmadığını belirtti. Ayrıca, hastanenin yenidoğan ünitesinin doluluk oranı sorulduğunda, “Hastane yoğun bakımında 32 yatak vardı, 10 çocuk vardı, dolu değildi” yanıtını verdi.

“Hızlı ve atik insanları severim”

Akyıldırım’a, hemşire Hakan Doğukan Taşçı’nın işten çıkarılmasını istemesiyle ilgili soru soruldu. Akyıldırım, “Bazıları iş hayatında atik insan sever, ben de atik insan severim” dedi.

Durmuş: Suçlamaları da dolandırıcılığı da kabul etmiyorum

Akyıldırım’ın ardından sanık hemşire Çağla Durmuş‘un savunmasına geçildi. Mahkeme başkanı, ilk olarak Durmuş’a, “Savunmanı yapacak mısın?” diye sordu. Durmuş, “Yapacağım efendim” dedi ve savunmasına başladı. “Herhangi bir örgüte üye değilim, ortada örgüt var mı bilmiyorum. Böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. 13 yıldır hiçbir hatayı ihmal etmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum, dolandırıcılığı da kabul etmiyorum. Hastane maaşıyla geçinen bir insanım, bir sürü borcum var. Dolandırmış olsam çok daha fazlası olurdu” diye konuştu.

“Artık bıraktım, ölüyor mu ne yapıyorsa…” sözleri

Mahkeme Başkanı, Durmuş’a ölüme ilişkin suçlamaları sordu. Durmuş, “Kabul etmiyorum” dedi. Ancak kolluk ifadesindeki “Artık bıraktım, ölüyor mu ne yapıyorsa…” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Hastayı ihmal edecek şekilde bırakmak değil, serzenişte bulunuyorum” dedi. Ayrıca, malzeme eksikliğinden dolayı gergin olduğunu ve hastane içerisinde malzeme temininde sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Mahkeme başkanı, Durmuş’a özel hastanelere hasta gönderdiği belirtilen ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında bir konuşmayı sordu. Durmuş, “Burada işletme mantığından bahsediyorum” dedi. Gıyasettin Mert Dermir’i, hastaları transfer eden bir ambulans şoförü olarak tanıdığını ve “Doktor beye hastayı sunup, kabul edilirse ayarlamayı yapıyorduk” şeklinde açıklama yaptı.

Mahkeme Başkanı, Gıyasettin’in nasıl hasta transferi yapabildiği sorusuna, “Ben sadece hasta transferi yaptığını biliyorum” diye cevap verdi. Gıyasettin’in 112 çalışanı olduğunu belirten Mahkeme Başkanı, “Ben hâkimim, avukatlık yapamam, hukuki danışmanlık veremem. Gıyasettin 112 çalışanıyken bu hasta transferini nasıl yapabiliyordu?” diye sordu. Durmuş, “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

Hakim, Durmuş’un daha önceki bir ifadesinde geçen “Bakalım, bir şey yakalayacaklar” sözü üzerine, “Neyi kastediyorsun?” diye sordu. Durmuş, “Eksikliklerden bahsediyorum, çünkü vardı” yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı’nın “Ne anlamda eksiklikler?” sorusuna ise Durmuş, “dosyalama işlemleri hakkında” cevabını verdi.

Solunum yoluna gıda kaçması sonucu hayatını kaybeden Havvanur bebek soruldu

Sibel Karakoç’un bebeği Havvanur’un ölümüne ilişkin detaylar gündeme geldi. İddianameye göre, Yalova’dan Bağcılar’a sevk edilen Karakoç’un bebeği Havvanur, yoğun bakımda solunum yoluna gıda kaçması sonucu hayatını kaybetti. Hemşire Durmuş’a, bebeğin kötüleşmesiyle ilgili ne yaptığı soruldu.

Durmuş, “Karakoç bebek kötüleştiğinde hemşire beni çağırdı. Entübe ettik. Hastanın müdahalesine başlıyoruz, bu sırada İlker Gönen ve Dursun Bey’e haber veriyoruz. Dursun Bey damar yolu da açıyor ama hasta dönmedi. Aileye bilgi verildi. Aile zaten il dışındaydı. Epikriz raporunu Mehmet yazdı” dedi.

Mahkeme Başkanı, Mehmet’in hangi hastanede çalıştığını sordu. Durmuş, “TRG Hospital” yanıtını verdi. Ardından, “Doktor olarak kim vardı?” sorusu üzerine Durmuş, “Dursun Bey vardı ama o an lavaboda mıydı bilmiyorum” diye açıklama yaptı.

“Fırat Sarı, daha fazla para kazanmak için bebekleri entübe göstermemizi istiyordu”

Çağla Durmuş, Fırat Sarı’nın hastaların dosyalarında değişiklik yapmalarını istediğini açıkladı. Mahkeme başkanı, Fırat Sarı’nın dosyada nasıl bir değişiklik yapılmasını istediğini sorunca, Durmuş, “Fırat Sarı hastayı entübe göster derdi” diye cevap verdi.

Mahkeme başkanı, “Olması gereken ne?” diye sorarak, durumun doğruluğunu sorguladı. Durmuş, “Hasta neyse onu göstermek” diyerek, yapılması gerekenin hastanın gerçek durumunun doğru bir şekilde yansıtılması olduğunu ifade etti.

Mahkeme Başkanı, Fırat Sarı’nın amacının ne olduğunu sorduğunda ise Durmuş, “daha fazla kazanç” dedi.

Çağla Durmuş’tan İlker Gönen itirafı: Dr. Dursun’dan daha bilgili

Üye Hakim, bebek hayatını kaybettikten sonra neden doğrudan İlker Gönen’i aradığını sorunca, Durmuş, “İlker Gönen, Doktor Dursun’dan daha bilgili” diye cevap verdi.

Hakim, “Bebeğin durumundan daha mı haberdardı?” sorusuna, Durmuş “Tabii ki” diyerek, İlker Gönen’in bebeklerin sağlık durumu hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğunu belirtti. Bunun üzerine Üye Hakim, “O zaman siz sürekli İlker Bey’e bebeklerin durumunu iletir miydiniz?” sorusunu yöneltti. Durmuş, “Evet, genel olarak” dedi.

Durmuş’un avukatı söz alarak, “Burada idari hiyerarşi işlediği için bir örgüt olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Ara öncesi gerginlik

Duruşmaya verilen ara sırasında mahkeme salonunda gergin anlar yaşandı. Kendilerini avukat olarak tanıtan bir anne ve baba, salonda bağırarak Doktor Dursun Eryılmaz’a, “Sen de yargılanacaksın!” diyerek, bebeklerini öldürdüğü suçlamasında bulundu.

Atak: Bebeğin akciğerleri kanıyordu, başhekime yazdım

Davanın aradan sonra devamında, hemşire Damla Atak, Kaya Bebek’in ölümüne dair savunma yaptı. Mahkeme başkanı, Atak’a Kaya Bebek’in doğumuna kimin girdiğini sordu. Atak, “Bebeğin doğumuna kendim girdim. Anestezi doktoru ile birlikte doğumdan sonra hep beraber yenidoğan yoğun bakıma çıktık. Bebeğin durumu zaten kötüydü. Doktor hastaneden ayrıldı, 500 gramlık bebek hastanedeydi. Bebeğin akciğerleri kanıyordu, başhekime yazdım. Sabah Ali Bey başhekim olarak yoğun bakıma geldi ve yapılacakları sordu. Bunun ardından yapılması gerekenlerin yapıldığını söyledim ama bizi o süreçte yönlendiren bir doktor yoktu” dedi. Ayrıca, “Daha sonra klinikte Oktay Bey vardı, onu getirdi. Ancak Oktay Bey yenidoğanla ilişkili bir doktor değildi, yoğun bakıma bakması gerekmiyordu” dedi.

“Bebeğin doğum doktorunun sadece adını biliyorum”

Bebeğin gelişini ve doğum doktorunu soran mahkeme başkanına, Atak, “Aslında bize gelen anneydi. Anne getirildi. Annenin Esencan Hastanesi’nde bekletildiğini, daha sonra Güney Hastanesi’nde yer bulunduğunu biliyorum ama yenidoğan yoğun bakımı ile ilgili görüşme yapıldı mı bilmiyorum” dedi. Ayrıca, “Bebeğin doğum doktoru Songül Hanım ama soyadını bilmiyorum” diye konuştu.

“Gece shiftimi başkasına bıraktım, bebeğin öldüğü gece hastanede değildim”

Kaya Bebek’in ölümüne ilişkin sorular sorulduğunda ise Atak, “Gece sorumlusu olarak çalışıyordum. Batuhan Çetin de gece sorumlusuydu. O gece shift olarak Batuhan’ı bıraktığım için Kaya Bebek’in ölümünden sorumlu tutuluyorum. Evet, Batuhan hemşire yardımcısı ama bana gece sorumlusu olarak tanıttılar” açıklamasını yaptı. “Bebeğin kalp atımında bir sıkıntı yoktu. Savcılık ifadesinde bana ‘Bebeğin kötü olduğunu bilerek Batuhan’a neden bıraktın?’ diye sordular. Evet, Batuhan’ı bıraktım ve eve gittim ama bebeğin acil bir durumu söz konusu değildi. 500 gramlık bir bebekten bahsederken, meslektaşlarım bilir ki genel durumu kötü olarak bildirilir. Ancak o an için acil bir durum yoktu” diye savunma yaptı.

“Bebek yine eks olacaktı”

Kaya Bebek’in ölümüne dair vicdani sorumluluğuna da değinen Atak, “Ben de orada olsaydım, sorun değişmeyecekti. Yine bebek eks olacaktı, yine ihmalden sorumlu tutulacaktım. Beni arasa gider miydim? Vicdanen giderdim. Haberim olmadığı halde bebek Kaya’nın ölümünden sorumlu tutuluyorum, kabul etmiyorum” diyerek, suçlamaları kabul etmedi.

“Yoğun bakımdaki kameraları çıkardıklarını biliyorum ama ne zaman bilmiyorum”

Mahkeme başkanının “Sabah 08.00’de ne oldu?” sorusuna Atak, “Saat 08.00’de gittim, bebek alanda değildi. Gittiğimde bebeğin öldüğünü söylediler. Daha sonra denetimciler geldi ve dosyayı istedi” diye yanıt verdi.

Mahkeme başkanının yoğun bakım bölgesindeki kamera kayıtlarına ilişkin sorusuna Atak, “Bu kameraların çıkarıldığını biliyorum ama başhekime hesap soramam. Kameraları çıkardıklarını biliyorum ama bebek Kaya’dan önce mi yoksa sonra mıydı, hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı. 

Atak, Batuhan Çetin’in kendisini bebekle ilgili arayıp aramadığına dair soruya ise, “Hayır, aramadı. Savcı, bebek ölümünün bana kalacağını söyledi ama beni aramadı ki. Evim Güney Hastanesi’ne 10 dakika mesafede. Gece saat 4’te kalkıp gittiğim hastalar oldu” diye cevap verdi.

“Gıyasettin ile ileri derecede yakındık”

Atak, çeşitli suçlamalarla 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası ile yargılanan ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir ile olan ilişkisine dair, “Evet, ileri derecede samimiyetimiz vardı” diye konuştu.

Atak, profesyonel çalışma geçmişi hakkında, “Duygu Hastanesi’nde Fırat Sarı ile çalıştık. Oranın dört dörtlük bir yönetimi vardı. Benden kesinlikle ilaç talepleri olmamıştı. Güney Hastanesi’nde de yönetim çok titizdi” ifadelerini kullandı. 

Üye Hakim’in nöbet listesi hazırlama süreci hakkında sorduğu sorulara Atak, “haftalık” diye yanıt verdi ve nöbet listesinin ay sonunda başhemşireye gittiğini belirtti. Atak, “O gece Batuhan Çetin’in olduğunu biliyorlardı” diyerek olay gecesi nöbetçi olan hemşirenin bilindiğini ifade etti.

“Batuhan hastanın kötüleştiğini söyleyince Rıza Bey ‘Kötüleşirse tüpünü çekersin’ diyor”

Hakimin tutuklu sanık Doktor Rıza Keykubad’ın ifadesinde hastaneyle bağlantısı yokmuş gibi konuştuğunu söylemesi üzerine Atak, “Savcılıkta savcı bey, Batuhan’la Rıza Bey’in tapesini okudu. Batuhan hastanın kötüleştiğini söylüyor. ‘Kötüleşirse tüpünü çekersin’ diyor Rıza bey. Ayrıca, Rıza Bey çocuk doktoru sanıyorduk ama değilmiş. Bebeği bilmeyen hekim nasıl böyle konuşuyor?” dedi.

Kaya Bebeğin babasına ilaç aldırılmış

Kaya Bebeğin avukatı, hemşire Atak’a Kaya Bebeğin yatış süresi ve ilaç alımı hakkında çarpıcı sorular yöneltti. Atak, bebeğin yatışının 6 gün olarak gösterilmesi hakkında, “Sizden öğreniyorum” diyerek bilgisiz olduğunu ifade etti.

Avukatın, “4 bin liraya ilaç aldırmışsınız, kullandınız mı?” sorusuna Atak, “İlaçların adını öğrenebilir miyim?” yanıtını verdi. Avukatın, babanın ilaçları hatırlamadığı yönündeki açıklamasına karşılık Atak, “Yoğun bakımda bebeğe dışarıdan gelen bir ilaç kullanılmadı” diye cevap verdi.

Daha sonra avukat, “Baba, bizzat eline tutuşturulan kağıtlarla ilaç almış” dedi. Atak ise, “Bunun mümkünatı yok, gerçekten öğrenmek istiyorum. Reçeteli mi?” diye sordu. Avukatın, reçete durumunu sorguladığına, Atak, “Hayır, ilk defa sizden duyuyorum” dedi.

Doğa Hastanesi avukatı, gazeteci Emrullah Erdinç’i hedef aldı

Duruşmada, hemşire Atak, çete lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı ile ilk kez Doğa Hastanesi’nde karşılaştığını ancak burada bir anlaşmasının olmadığını belirtti. Sarı ile daha sonra Duygu Hastanesi’nde tanıştığını ifade etti.

Bu açıklamaların ardından, söz alan Doğa Hastanesi’nin vekili avukat Ümit Kaya, mahkemede, savcının tehdit edildiği görüntüler ile Kaya Bebeğin ihmalle ilgili görüntülerini yayımlayan gazeteci Emrullah Erdinç’in, bu tip haberlerle kamuoyunda infial yaratmaya çalıştığını öne sürdü. Kaya, “Kendisini gazeteci diye tanıtan Emrullah Erdinç, kamu nezdinde infial yaratmaya çalışıyor” diye konuştu. Mahkeme Başkanı, avukat Kaya’nın bu sert ifadelerine müdahale ederek konuşmasına devam izni vermedi.

Keykubad: Bebek Kaya’yı ben ve eşim görmedik, iftira atıyorlar

Atak’ın ardından tutuklu sanık doktor Rıza Keykubad konuştu. Rıza Keykubad’ın, eşi Uzm. Dr. Hilda Keykubad’ın diplomasını kullanarak Esenler Güney Hastanesi’nde yetkisi olmayan bir bölümde çalıştığı iddianamede yer almıştı.

Keykubad, savunmasını şu sözlerle yaptı:

“Fırat Sarı ve İlker Gönen ile hiçbir ortamda bulunmadım, kendilerine sorabilirsiniz. Bebek Kaya’yı ben ve eşim görmedik. Güney Hastanesi’nde kaydının yapıldığını da bilmiyorum. Bize iftira atıyorlar.

Güney Hastanesi’nde bir bebeğin öleceğinin anlaşılması üzerine alelacele doktor aramışlar. Bu taleplerde bellidir. Ne ben ne de eşim Kaya bebeği gördük. Bu tamamen bir oyun. Biz yabancıyız diye mi böyle yapıyorlar bilmiyorum. 10 yaşında oğlum var, 7 aydır tutukluyum. Tahliyemi isterim.”

Keykubad’ın avukatı: Müvekkilimin “Çek tüpünü gitsin” diye bir tapesi yok

Rıza Keykubad’ın avukatı, savcıya itiraz etti, kağıt üzerinden savunma yapma hakkının olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

“Müvekkilim, Damla Atak ile tanışmıyor ve kendisiyle hiçbir iletişimi yoktur. Kaya Bebeğe yönelik ihmal nedeniyle tutukludur. Savcı, çağrıya rağmen hastaneye gelmediğini ve Batuhan Çetin isimli hemşire yardımcısına ‘Tüpünü çek’ dediğini iddia etmektedir. Ancak müvekkilim Güney Hastanesi’nde hiç çalışmamıştır ve herhangi bir hükümlülüğü yoktur. Müvekkilim, yalnızca Batuhan Çetin’e yetkilileri araması yönünde bir yönlendirme yapmıştır. Batuhan ise entübasyon fişinin çekildiğini söylediğini iddia ediyor. Medyada ‘Çek tüpünü gitsin’ gibi ifadeler yer almış ve bu durum müvekkilimin daha zor günler geçirmesine neden olmuştur. Masumiyet karinesi ihlal edilmiştir. Müvekkilimizin böyle bir tapesi yoktur. Damla Atak da Batuhan Çetin’in kendisine ‘Rıza Hoca için çek tüpünü gitsin’ gibi bir şey söylemediğini ifade etmiştir. Müvekkilim Kaya Bebeği görmemiştir ve burada müdahalede bulunmasının beklenmesi problem teşkil etmektedir.”

Kaya Bebeğin ailesinin avukatı: Kaya Bebeğin babası, bebeği morgdan bisküvi kutusuyla aldı

Tahliyesini isteyen Keykubad’a, ölen Kaya Bebeğin ailesinin avukatı, şu sözlerle tepki gösterdi:

“Sanık, 10 yaşında çocuğu olduğunu belirterek algı yaratıyor. Kaya Bebeğin babası, bebeği morgdan bisküvi kutusuyla alıp 1,5 saat boyunca taşımak zorunda kalmıştır. Ancak travmayı yaşayan Kaya Bebeğin annesi ve babasıdır.”

Avcı: Opara Bebeğin hastaneye getirilmesinden başhemşirenin bile haberi yoktu

Verilen aranın ardından Birinci Hastanesi Müdürü Emine Avcı savunma yaptı.

Serdarov Bebeğin ölümüne ilişkin olarak konuşan “1,5-2 aylık sürede hastanede yattığını biliyorum. Türkmenistanlı bir hastaydı, eksini 1 ya da 2. gün teslim aldı” dedi. Hakimin, “Hasan Basri Gök ile bir tartışma yaşamışsınız. Hasan Basri, hastanede illegal olaylardan bahsediyor” demesi üzerine Avcı, “Orada beni tehdit etti çünkü mevcut durumu ortaya çıkardım. Hastane yönetimine ileteceğim için böyle davrandı. Hasan Basri Gök’ü tanımıyorum. Hakan Doğukan Taşçı benim numaramı kendisiyle paylaşmış” dedi. Mahkeme başkanının “Opara Bebek ile ilgili Hakan Doğukan ile bir konuşmanız var” sözleri üzerine Avcı, şunları söyledi:

“Biz hastane yöneticileri olarak hasta kabullerini bilmezdik. Fırat Sarı tarafından hastaneye yerleştirilen bir kişi olan Hakan Doğukan Taşçı, bu süreçlerde görev alıyordu. Opara Bebeğin Birinci Hastanesi’ne getirilmesinden başhemşirenin haberi bile yoktu. Sorumlu doktor Şeyhmuz Çelik de hastanede değildi, annesi yoğun bakımdaydı.”

Savcıdan Avcı’ya sorular

Savcı, Avcı’ya “Hakan Doğukan ile ‘Ali Bey dedi ki teslim etme, yarına kadar zaman kalsın’ diyorsun. Buradan anladığım kadarıyla bebeğin dosyasını teslim etmeyip zaman kazanmaya çalışıyorsun. Açıklar mısın?” sorusunu yöneltti. Avcı, “Opara Bebek ile ilgili denetimdeki bir konuşma. Dosya fiziken o gün denetime gelen kişiler tarafından alındı” dedi. Savcının “‘Ali Bey Birinci Hastanesi mesul müdürü dedi ki zaman kazansın’ demişsin. Bu Ali Aksu değil mi?” sorusuna Avcı, “Evet ama konuşmadık” diye yanıtladı. Savcının “İddianamede, Opara Bebeğin ölümünden sonra dosyalarda epikrizleri uydurmak için sabahlara kadar hastanede çalışıp Ali Aksu ile birlikte düzenleme yaptığınız yazıyor” demesi üzerine Avcı, “Bunlar arşive kaldırılmış dosyalar. Faturalandırılma işlemi bittiyse zaten söz konusu değil” dedi. Savcının “Beni anlamadınız. Benim anladığım, yazılan bu usulsüzlükler dosyada yok. Değişiklik yazılarak SGK’dan para alınmış. Sen sabahlara kadar bu nedenle çalıştın mı?” demesi üzerine Avcı, “1 gün fotokopi için çalıştık” diye konuştu.

Avcı: Taşçı’nın hasta üzerinden usulsüz bir şekilde gelir elde ettiğini tespit ettim

Ardından mahkeme başkanı, Avcı’ya Hakan Doğukan Taşçı ile olan tapesini sordu. Avcı, şunları söyledi:

“Eks olan bir bebeğin babaannesinin yaptığı ödemenin faturasını istemesiyle başladı süreç. Babaanneye bu parayı nerede verdiğini sordum. Yenidoğan yoğun bakım içerisinde ödediğini söyledi. Miktar 38 bin lira kadar. Hakan Doğukan Taşçı’nın hasta üzerinden usulsüz bir şekilde gelir elde ettiğini tespit ettim. Mevcut durumu babaanneye tutanak tutturdum. Hasan Basri’nin beni araması var, Hakan numaramı vermiş. Böyle bir durum legal değildi. Bu olaydan şikayetçi olacağımı söyledim ve durumu hastane müdürüyle de paylaştım. Bebek, hastaneye Yeni Hayat Tıp Merkezi’nden gelmiş.”

Sayar: Fırat Sarı benden borç istedi, başka hemşirelerden de istediğini duyduk

Avcı’nın ardından hemşire Mehtap Sayar, hakimin sorularını yanıtlamaya başladı. “Fırat Sarı sana müsait yere geçmeni ve ilçe sağlığa şikayet yapıldığını söylemiş. Ne diyorsun?” diyen mahkeme başkanına Sayar, “Fırat Bey beni arayıp CİMER şikayetini söylemişti. Dün öğrendiğime göre bu şikayet Hemşire Deniz Korkmaz’ın şikayeti olabilir” diye cevap verdi. Sayar, Fırat Sarı’yı nereden tanıdığı sorusuna ise “2018’de Fırat Sarı göreve başladı, ancak kendisine bağlı değildim” diye cevap verdi.

“Mahkeme başkanının Bu para transferleri nelerdir?” sorusunu Sayar, “Fırat Sarı benden borç istedi. Başka hemşirelerden de istediğini duyduk. Tutuklanmadan 1 yıl öncesine kadar borcumu alamadım, parça parça gönderirdi” diye cevapladı.

 

Devam edecek…


Ne olmuştu?

İstanbul’da gerek olmadığı halde özel hastanedeki yoğun bakım ünitesine yatırılan 12 bebeğin ihmalden öldüğü iddiasına ilişkin olarak Büyükçekmece Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatılmış, soruşturmayı yürüten savcı Y.E. ise makamında tehdit edilmişti. Olayın ortaya çıkması kamuoyunda infial yaratırken, 22’si tutuklu, 47 şüpheli hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı.

İddianamede neler var?

İddianamede şüpheliler için “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, ölen 10 bebeğin “maktul”, 5 kişinin “müşteki”, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğünün “suçtan zarar gören”, 19 hastane ve sağlık şirketi “malen sorumlu”, 47 kişi de “şüpheli” olarak yer aldı.

Doktor Fırat Sarı’nın lideri olduğu iddia edilen suç örgütünün sevk ve idaresini Doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in yaptığı belirtilen iddianamede, suç örgütünün esas amacının işletmesini devir aldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf ederek doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yaparak SGK’den üst sınırdan ödeme almak olduğu aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı Müfettişliğince hazırlanan uzman görüşü raporunda, yenidoğan ünitelerindeki 10 bebeğin hayatını kaybetmesine neden olan tıbbı eksikliklere yer verildi. Buna göre, fezlekede maktul olarak yer alan bebek A.K’nin ölümüne ilişkin değerlendirmede, solunum sıkıntısı artan bebeğe devre olmadığı için entübasyonun gecikerek yapıldığı belirtildi. Tekrarlayan resusitasyonlar (solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahale) ile hastanın ertesi güne kadar yaşatıldığı belirtilen raporda, o sırada hastanede bulunması gereken Dr. D.E’nin görevinin başında olmadığı ifade edildi.

6 aylık bebek, doktoru olmayan yenidoğan yoğun bakıma sevk edildi

Raporda, ayrıca hasta yönetiminin hemşireye bırakıldığı da kaydedilerek, bebeğin ölümünden Dr. D.E, ile Dr. İ.G. ve hastane yönetiminin sorumlu olduğu belirtildi. Bebek M.N.O’nun ölümüne ilişkin değerlendirmede de 6 aylık bebeğin çocuk yoğun bakımı yerine, doktoru olmayan yenidoğan yoğun bakımına sevk edildiği, burada da doktorun haberi olmadan hemşirenin müdahalede bulunduğu anlatıldı. Bebek H.K. ile ilgili tespitte ise, hastaya kalp masajı yapıldığı esnada Dr. D.E’nin orada olmaması nedeniyle Dr. İ.G. tarafından olayın örtbas edilmesi için ölüm saati değiştirilerek, epikriz yazdırıldığı aktarıldı.

Sevk edilmeyen bebek hayatını kaybetti

Raporda, bebek Ö.H’ye kalp masajını hemşirelerin yaptığı belirtilerek, bu esnada kullanılan en önemli ilacın adrenalin olduğu, ancak Dr. İ.G’nin hemşirelere “adrenalini kapat” talimatını vererek, yanlış yönlendirme yaptığı vurgulandı.

Raporda ayrıca, bebek M.S’nin, yenidoğan temel bakımının gereklerinin yerine getirilmemesi, ameliyat edilebileceği bir merkeze sevk edilmemesi ve hastayı hayatta tutan “prostavazin” isimli ilaç tedavisinin kesilmesiyle ihmallere bağlı olarak hayatını kaybettiği kaydedildi.

Fezlekede maktul olarak yer alan diğer bebeklere ilişkin değerlendirmede de ihmallere yer verildi.

Dehşete düşüren telefon kayıtları

İddianamede, şüpheliler arasında geçen telefon konuşmalarına da yer verildi. Şüpheli doktor Fırat Sarı ve özel hastanede çalışan acil tıp teknisyeni şüpheli Hakan Doğukan Taşçı arasında hasta sevkleri ve denetim hakkında yapılan görüşmede, Taşçı’nın Sarı’ya “Erişkin yoğun bakıma denetime gelinmesi halinde, ruhsatın ve kuvözlerin değişmesi gerektiğini, panelin fazla olduğunu, monitörün bulunmadığını, yoğun bakım içerisinde bir çok eksiklik ve usulsüz işlemin olduğunu” söylediği iddianamede yer aldı.

Yenidoğan çetesinde yer alan doktor ve hemşirelerin ismi ortaya çıktı

​​​​​​​Reyap Hastanesindeki bebek hastaların takibini yürüten şüpheli hemşire Mehtap Sayar’ın şüpheli Hasan Basri Gök’le yaptığı telefon konuşmasında bebek hastanın tedavisinin uygun olmayan koşullarda gerçekleştirildiği anlatılan iddianamede, konuşma içeriğinde şüpheli Gök’ün “Mehtap çocuğu öldür elli satürasyonlu çocuk mu olur” dediği, Sayar’ın ise “Öldüreceğim de öldürsem de bir dert biliyorsun yani” dediği aktarıldı. İddianamede, tedavi yöntemlerinin usulüne uygun değil örgüt faaliyetine hizmet edecek şekilde yapıldığı değerlendirildi.

Şüpheli doktor Şeyhmus Çelik’in hastanede olması gerekirken gitmediği, denetim olması ihtimaline karşı özellikle sabah hastanede bulunması gerektiğinin söylendiği anlatılan iddianamede, şüpheli Gıyasettin Mert Özdemir’in şehir hastanesinden kabulünü yaptığı bebeği, maddi menfaat karşılığında anlaşmış olduğu Fırat Sarı’nın hastanelerine yönlendirdiği kaydedildi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan “yenidoğan çetesi” açıklaması: Cezasızlık algısı oluşturulmaya çalışıyor, böyle bir şey yok

Aileler anlattı

Hazırlanan iddianamede bebeklerini kaybeden ailelerin ifadeleri de yer aldı. H.H., eşinin hamilelik sürecinde başka bir hastaneye gittiğini ancak doğum aniden başladığında doktorlarının bel fıtığı sorunu yaşadığı için başka bir hastaneye gittiklerini söyledi. Gittikleri hastanede yenidoğan yoğun bakımı servisinde yer olmadığı cevabını alan Hakan H., “112’ye bildireceklerini ve müsait hastane bakacaklarını söylediler. Yaklaşık yarım saat sonra Bağcılar’daki özel bir hastaneden bizi kabul ettiklerini söylediler” dedi.

Soruşturmaya konu olan hastanenin özel ambulansının gelerek kendilerini aldığını söyleyen H.H., “Hastaneye vardığımızda bizimle ilgilenen bir doktor yoktu. Sadece ebe vardı. Sabaha B.Y. İsimli doktor eşimi muayene etti ve sezaryen doğum gerektiğini söyledi. Hamileliğin henüz 25. haftası olduğu için bebeğin daha gelişimini tamamlamadığı bu yüzden anne karnından bir iğne yapacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı.

“Bebeğimizi kaybettik”

Doktorun iğneyi yaptıktan sonra da 1 gün beklemek gerektiğini söyleyen H.H., “Ertesi gün eşimi doğuma aldılar. Ameliyat sonrası eşimin de çocuğumun da şu anlık durumlarının iyi olduğunu, bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesine alacaklarını söylediler. İki gün sonra eşimi eve bıraktığım sırada hastaneden aradılar. Doktor beyin benimle görüşmek istediğini söylediler. Yoldayken hastaneden bir daha aradılar. Doktor olduğunu söyleyen biri bebeğimin ölüm haberini verdi. Hastaneye vardığımızda da bebeğimin morgda olduğunu söylediler” dedi.

“Yenidoğan çetesi” nasıl deşifre edildi?

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün özel hastanelerin denetiminden sorumlu bir doktorun (T.E.) Ocak 2023’te Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı başvuru ile olay fark edildi.

Doktor T.E., bazı özel hastanelerde doldurulması gereken yenidoğan yoğun bakım üniteleri defterlerinin boş bırakılması üzerine olayın üzerine gitti.

İddianamede yer aldığı şekliyle doktor, “Ayrıca bebeklerin dosya üzerinde gösterilen sağlık durumları ile fiili sağlık durumlarının uyuşmadığını örneğin entübe olarak kayıtlı gösterilen bebeğin gayet sağlıklı ve nefes alabilir durumda olduğunu gördük. Durumu hastane yetkililerine sorduğumuzda az önce düzeldi gibi cevaplar aldık” dedi.

Ne kadar ceza isteniyor?

İddianamede, şüpheliler Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 kez “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 kez uygulanmak üzere “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Şüpheli Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.

Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülen iddianamede, ayrıca, malen sorumlu olarak belirtilen hastaneler ve hastanelerin bağlı olduğu şirketler lehine “dolandırıcılık” suçu işlenerek maddi menfaat temin edildiğinden, tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp mal varlıklarına el konulmasına karar verilmesi talep edildi.

İddianame, gönderildiği Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince değerlendiriliyor.

Savcı tehdit edilmişti

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E’nin, bu soruşturmayı yürüttüğü sırada, bazı şüphelilerin tahliyelerini gerçekleştirmezse suikast yapılacağı ve ailesine zarar verileceği yönünde tehdit edilmesine ilişkin yürütülen ayrı soruşturmada da 12 kişi jandarma ekiplerince gözaltına alınmıştı. 4 kişi serbest bırakılırken, adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 5’i tutuklanmış, 3’ü hakkında da adli kontrol kararı verilmişti.

19 hastane ve sağlık kuruluşu “malen sorumlu” sayılmıştı

Fezlekede, Özel Avrupa Şafak, Özel Bağcılar Medlife, Özel İstanbul Şafak Hastanesi, Silivri Kolan Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Doğa Hospital, Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist, Akabe Sağlık Tesisleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Doğamed Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Ekip Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi, Güney Hastanesi Sağlık Hizmetleri LTD ŞTİ, Medilife Sağlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi, Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi, Refik Arslan Sağlık Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi, Reyap Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi, Yonca Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi ile GMZ Sağlık Hizmetleri İnş. ve Tur. Ltd. Şti. de “malen sorumlu” olarak yer aldı.

 


‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları anlattı

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir