Yenidoğan çetesi sanıklarından reddi hakim ve savcının dosyadan el çektirilmesi talebi

İSTANBUL – Bebek hastaları önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip, yanlış ve eksik tedavi yöntemleriyle ölümlerine neden oldukları nedeniyle haksız kazanç elde ettiği iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması görülüyor.

Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden görülen duruşma, kimlik ve adres tespitlerinin ardından başladı. Bu işlem yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Duruşma salonu neredeyse tamamen doldu. Duruşmayı izleyen gazetecilerin yanı sıra CHP’li Zeliha Aksaz Şahbaz da solanda yer aldı.

SAVCININ DOSYADAN EL ÇEKTİRİLMESİ VE REDDİ HAKİM TALEBİ

İlker Gönen’in avukatı talepleri olduğunu mahkeme heyetine iletti ve ardından metni okudu: “Adil yargılanma hakkı negatif olarak etkilenmiş. Lehe ve aleyhe delil toplama savcının tarafsızlığına delalettir. Ne yazık ki bu yaşanmadı. Bu açıkladığımız sebeplerle, soruşturma savcısıyla duruşma savcısının birlikte fotoğraf vermesi adil yargılanma hakkının önüne geçmiştir. Bu nedenle savcının dosyadan el çektirilmesini talep ediyoruz. Aynı zamanda reddi hakim talebinde bulunmuyoruz. Biz üyeleri de reddetmek zorundayız.”

Bir diğer sanık avukatı da “Mahkemenin bu aceleci tavrını anlamış değiliz. Soruşturmalar devam ederken, duruşmaların ertelenmesini talep ediyoruz. Ben hangi soruyu sorup, çelişkiyi anlatmaya çalışacağım” dedi. Avukatlar mahkeme heyetine ve savcıya tepki gösterdi.

Duruşma savcısı, soruşturma savcısıyla dönem arkadaşı olduklarını görüşmeye devam edeceklerini belirterek “HSK’ya gidin” şeklinde yanıt verdi.

YENİDOĞAN ÇETESİ SUÇLAMALARI

İddianameye göre 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri öne sürülüyor.

DAVANIN İLK DURUŞMASINDA NELER OLMUŞTU?

2 hafta süren ilk duruşmada, sanıklar teker teker çıktıkları kürsüde, hakkındaki iddialara ilişkin savunma yaptı. Sanıkların hepsi, bebek ölümü iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade ederken beraat talebinde bulundu. Öte yandan ilaç satılması gibi işlemlerle haksız kazanç elde etme iddialarını kabul eden sanıklar iddia edildiği gibi bir örgüt yapısı olmadığını anlatmaya çalıştı. Çetenin lideri konumundaki Fırat Sarı ise bu sistemi kendisinin bulmadığını, zaten böyle bir sistemin sağlık içerisinde var olduğunu anlatarak, hakkındaki iddiaları reddetmişti.

İSTENEN CEZALAR

Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10 kez, “resmi belgede sahtecilik” suçundan 11 kez olmak üzere toplam 177 yıldan 582’i yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarıyla “resmi belgede sahtecilik” suçundan 180 yıldan 589 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

KAPATILAN HASTANELER

Haksız kazanç elde ederek kamuyu zarara uğratma suçlaması kapsamında aralarında Özel Avcılar Hospital, Esenler Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel İstanbul Reyap Hastanesi, Özel Silivri Kolan Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medlife Hastanesi, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Bağcılar Şafak Hastanesi ve Özel Reyap Hastanesi’nin ruhsatı iptal edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir