Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz maden ihracatında geçen yılın rakamlarını aşmayı temenni ettiklerini söyledi. Yılmaz, “Geçtiğimiz yılı yaklaşık olarak 6 milyar dolarla kapattık. Bu sene de aynı dönem içerisinde 4.2 ile 4.4 arası, aşağı yukarı aynı rakamla tamamlamış durumdayız” dedi.
Diyalogla çözülebilir
Türkiye’nin madencilikteki potansiyeline dikkat çeken Yılmaz, “3.5 trilyon dolarlık bir yeraltı potansiyelimiz var ama hâlâ açık veriyoruz. Yeşil dönüşümde bugünkünden daha fazla, 6 ila 9 kat daha fazla madencilik yapmak durumunda kalacağız. Onun için biz bugün gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi madencilği lokomotif sektör olarak kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.
Madencilik üretiminin artması için bazı adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Yılmaz sektörün önündeki engellerin mevzuat değişikliği ve diyalogla çözülebileceğini belirtti. Altın üretiminin artmasının açığı azaltmadaki önemini altın fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekerek vurgulayan Mehmet Yılmaz, “Geçen sene altın ons bazında 1900 dolar civarında kapattı. Bu sene daha şimdiden 2.600 seviyesini gördü. Yani aynı oranda altın ithalatı yaptığımızda dış ticaret açığımızın daha da büyüyeceği açık. Dolayısıyla insanı ve çevreyi önceleyerek daha fazla üretim yapmak zorundayız şeklinde konuştu.
Borda katma değer müthiş
Yılmaz, bor madeni ile ilgili olarak da uç ürüne dönüştürülebilmesi halinde Türkiye’nin dünyada söz sahibi olabileceğini aktardı. Türkiye’nin borda dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70’ine sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, “Borda cevher veya ara ürün halinde satmak yerine uç ürünü üretebilirsek, muazzam bir katma değer yaratırız. Bir ton ham bor 300-500 dolar değerinde. Bunu ara ürüne çevirirseniz, bir ton ara ürüne dönüşmüş borun fiyatı 4 bin dolara kadar çıkıyor. Cam teknolojisini, zırh teknolojisini bu ülkede yaparsanız, bir ton ham borun 300-500 dolar olan değeri, bir tonda 500 bin dolara kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.