Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde toplamda 6-7 milyona yakın insanın yaşadığı güvenli bölgede bugüne kadar AFAD’ın koordinasyonunda ulusal sivil toplum kuruluşları ve diğer destekçilerle beraber 116 bin briket evin yapıldığını anlatan Yerlikaya, “Şu anda orada 110 bin aile yaşıyor. Kabine toplantısında Sayın Cumhurbaşkanımız bizi, gönüllü, güvenli dönecek olan Suriyelilere briket evler yapmayla ilgili talimatlandırdı, sivil toplum kuruluşlarımızla beraber” ifadesini kullandı.
Türkiye’de bugün itibarıyla geçici koruma kapsamında 2 milyon 920 bin 119 Suriyeli olduğunu söyleyen Yerlikaya, şu bilgileri paylaştı: “8 Aralık öncesi 14 günde Suriye’ye dönen sayısı 3 bin 433 kişi. ‘Suriye özgürleşti, Esed kaçtı’ sözü duyulduğu andan itibaren dönen sayısı 25 bini aşıyor. İki 14 günü kıyasladığımız zaman yedi kat arttığını görüyoruz” dedi. Yerlikaya en çok geri dönüşün gerçekleştiği illeri de, “Birinci sırada Gaziantep var. Gaziantep’ten gidenler 3 bin 378, son iki haftalık veri bu. Hatay 3 bin 206, İstanbul 2 bin 438, Mersin bin 746” şeklinde sıraladı.
‘Öncü göçmen’ talimatı
Yerlikaya, “öncü göçmenin önden gitmesi” konusunda da talebin olduğunu belirterek “Bu talebi Cumhurbaşkanımız, son derece insani, makul bir talep olarak değerlendirdi, bize talimat verdi. 1 Ocak’tan itibaren de hemen bununla ilgili önden bir aile ferdinin veya diğer belirlenen ferdinin gitmesi ile ilgili. Altı ayda üç kere giriş çıkış yapabilecek, 1 Ocak-1 Temmuz arasında” bilgisini verdi.