Dışkı rengi, kıvamı ve kokusu aslında içimizdeki durumu belli eden, takip edilmesi gereken bir durumdur. Örneğin aşırı sıvı dışkılama ishal olduğunuzun belirtisi iken, topaklı ve sert dışkılamak vücudunuzun susuz kaldığının bir belirtisidir. Tabii en uygun teşhis için bir uzmana görünmek gerekir.
Kanka rengi nasıl olmalıdır?
Kendi vücudumuzda birçok şeyin belirtisini fark etsek de konu özellikle çocuklar olduğunda dışarıdan bir gözle yorum yapma isteği beliriyor. Özellikle çocuklarda sık görülen kaka renginin değişmesi, sertleşmesi ya da artması merak ediliyor.
Temelde kahverengi ve tonları kaka normal kabul edilir. Sindirim sisteminde dolaşan çeşitli bileşenlerin karışımı kaka rengini oluşturur. Dolayısıyla yemiş olduğunuz farklı şeyler renkte ve kıvamda değişiklikler meydana getirebilir.
Dışkılama rengi neden değişir?
Dışkının olması gereken renkten farklı renge dönmesinin birçok nedeni olabilir. Sebzeler, meyveler ve gıda boyaları kaka renginin değiştirebilir. Bu gibi sonuçlar, masum görünen ve doğal kabul edilen durumlardır.
Fakat dışkının siyaha yakın ya da kırmızı olması dışkıda kan görülmesi, normal bir durum değildir ve en kısa zamanda bir uzman tarafından görüş alınması gerekir.
– Enfeksiyon
– Safra kesesi sıvısı
– Soğuk algınlığı
– Sinir sistemi sorunları
– Mide bağırsak sorunları
– Antibiyotik kullanımı
– Anüste yırtık
– Hamilelik
– Çölyak
– Gıda boyası tüketimi
– Yeşil sebze tüketimi olabilir.
Yeşil dışkı neden olur?
Bakteriyel bir enfeksiyon, parazit, kullanılan ilaç ya da irritabl bağırsak sendromu dışkının yeşile dönmesine neden olabilir. Eğer son 48 saat içerisinde gıda boyası ya da yeşil bazlı bir şey yemediyseniz ve bu durum sık tekrarlıyorsa bir uzmana görünmeniz gerekir.
Yeşil kaka ve mukus neden olur?
Fotoğrafta görülen tip 3 ve tip 4 makul görülen ve sağlıklı kakadır. Diğer kaka tipleri vücudun içerisinde bir şeylerin yolunda gitmediğinin sinyallerini verir.
1 ve 2 numaralı dışkılamalar kabızlığa işaret eder. Zor acılı ve çoğu zaman kanamalı dışkılamaya neden olabilir. Bu kişilerin bolca sıvı tüketmesi gerekmektedir.
Tip 5 dışkılamada sıvının emilememesi veya kakanın sertleşmesine yardımcı olabilecek lif eksikliğini gösterir.
Tip 6 ve 7’de ishal, gıda zehirlenmesi, sindirim problemleri ya da bir hastalığın sinyalleri olabilir. Bu kişilerin stresten uzak durması, bol sıvı alması ve en kısa sürede bir doktora başvurması gerekir