Yıllardır gizleniyorlardı: Amazon kabilesi ilk kez görüntülendi

İlk kez görüntülenen Massaco topluluğu, ismini topraklarından geçen nehirden alıyor, ancak kendilerinin hangi adı kullandığı, dilleri ve inançları hala bir bilinmezlik. FUNAI (Brezilya Ulusal Yerli Halklar Vakfı) verilerine göre, 1990’larda 100 kişi civarında olan bu topluluğun nüfusu, günümüzde 200-250 kişiye ulaştı.

KORUNMAK İÇİN TUZAK KURUYORLAR

Topluluk, orman derinliklerindeki yerleşim yerlerini mevsimlere göre değiştiriyor ve yabancıları uzak tutmak için yere delici tuzaklar kuruyor. Uzunluğu 3 metreyi bulan yaylarıyla avlanmaları, ormana dair ustalıklarını gözler önüne seriyor.

ÇEVRE BASKISINA RAĞMEN DİRENİYORLAR

Massaco topluluğu; tarım, madencilik ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi faaliyetlerden gelen yoğun baskıya rağmen büyüme gösteriyor. Bu durum, Brezilya’nın komşu ülkeleri Peru ve Venezuela sınırındaki diğer izole topluluklarda da gözlemleniyor. Uydu görüntüleri, bu toplulukların tarım arazilerini genişlettiğini ve yapılarını büyüttüğünü ortaya koyuyor.

FUNAI çalışanı Altair Algayer, topluluğun Brezilya ve Bolivya’daki Sirionó halkıyla benzerlikler taşıdığını ancak bunun kesin olmadığını belirtiyor: “Hala kim olduklarını kesin olarak bilemiyoruz, birçok şey gizemini koruyor.”

BÖLGEYE GÖZ DİKENLER TOPLULUKLARI İNKAR EDİYOR

Massaco ve diğer izole toplulukların haklarını korumak için Brezilya anayasasına göre bu toplulukların varlığını kanıtlamak gerekiyor. Ancak bölgeye göz dikenler, genellikle bu toplulukların varlığını inkar etmeyi bir strateji olarak kullanıyor.

FUNAI, yeterli fon ve personel eksikliğiyle mücadele ederken, saha çalışanları ciddi risklerle karşı karşıya kalıyor. 2022’de FUNAI çalışanı Bruno Pereira ve gazeteci Dom Phillips’in öldürülmesi, bu tehlikelerin bir örneği.

Kaynak: TheGuardian

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir