Yusufeli halkı yedi kez yerleşim merkezi değiştirdi: Ekonomik krizi dile getirdi

2022 yılının Ekim ayında, Yusufeli Barajı nedeniyle yaşadıkları topraklardan koparılan Yusufeli halkı,

‘YENİ YERLEŞİM ALANI, ESKİSİ GİBİ OLMADI’

Yusufeli’nin Tekkale köyünden olan ve 62 yaşındaki Hikmet Taşçı, “Yusufeli halkı olarak 1970’li yıllardan beri barajın yapılacağı söyleniyordu ve sonunda gerçek oldu. Biz doğduğumuz topraklardan koparıldık. Ama yeni yerleşim yerine yabancı değilim çünkü çocukluğumda buralarda çobanlık yaptım. Yine de eski yerleşim yerinin tadı yok” dedi.

EKONOMİK DURUM KÖTÜ İSTİMLAK PARALARI İLE GEÇİM SAĞLANIYOR

Taşçı, yeni yerleşimdeki ekonomik zorluklara dikkat çekerek, “Gelecekte bu yerleşim alanı gelişebilir ama şu anda vatandaşın durumu çok kötü. İnsanlar, istimlak paralarıyla geçimlerini sağlıyor. Ama bu paralar tükenince ödeme yükümlülükleri başlayacak ve Yusufeli halkı zor durumda kalacak. Şu an kimse farkında değil” ifadelerini kullandı.

SİYASİ DENEYİMLE SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

20 yıl aktif siyaset yaptığını ve MHP İlçe Başkanlığı görevini üstlendiğini belirten Taşçı, halkın tüm sorunlarına hakim olduğunu vurgulayarak, “Ben de şu anda istimlak parasını yiyerek geçimimi sağlıyorum. Ama bu böyle devam edemez. İnsanlar iş yerleri açtı, ancak zamanla bunları kapatmaya başladılar. Büyük esnaflar baharda işler açıldığında ayakta kalacak ama zor durumda kalanlar da olacak” dedi.

‘YUSUFELİ HALKINI ZOR GÜNLER BEKLİYOR’

Taşçı, Yusufeli halkının geleceğiyle ilgili karamsar bir tablo çizerek, “Allah yardım etsin, Yusufelileri zor günler bekliyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

‘ESKİ YUSUFELİ’NİN BEREKETİ YENİ YERLEŞİM ALANINDA YOK’

Bir diğer bölge sakini Bilgehan Demirkıran ise eski Yusufeli’nin bereketinin yeni yerleşim alanında olmadığını ifade etti. Demirkıran, “Esnaflarımızın yaptığı paylaşımlardan anlıyoruz ki, burada eski Yusufeli’nin bereketi yok. İleriye dönük ödemeler başladığında daha da kötüleşeceği kesin. Şu an bile işler kötüye gidiyor” dedi.

YEREL EKONOMİK SORUNLAR VE İSTİMLAK PARALARININ ETKİSİ

Demirkıran, köyünden çıkacak yaklaşık 16.5 trilyonluk paranın, Yusufeli’nde dönmemesinin yerel esnaf için büyük zorluklar yaratacağını belirterek, “Ev ve iş yeri sorunu olanlar var. Ancak işler yapılamadığı için bazı iş yerleri kapanmaya başladı. Yine de genel durum ülke çapında yaşanıyor ama burada yaşadığımız özel durum daha acı verici” diye konuştu.

‘ÇABALARIMIZA RAĞMEN SESİMİZİ DUYURAMADIK’

Demirkıran, sorunlarını duyurmak için çok çaba sarf ettiklerini ancak istedikleri sonucu alamadıklarını belirterek, “Bu sıkıntıların yaşanmaması için çok uğraştık, hatta şiirler yazdık ama kimse duymadı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir