16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı Avustralya Senatosu’ndan geçti

Posted by

Muhalefetin desteğiyle Avustralya Temsilciler Meclisi’nden geçen ve 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağını öngören tasarı bugün Senato’dan da geçti. Çarşamba günü 13’e karşı 102 oyla Temsilciler Meclisi’nin onayını alan tasarıya bugün Senato’da yapılan oylamada 34 senatör “Evet” oyu verdi. “Hayır” diyenlerin sayısı 19 oldu.

ABC News haber sitesinin aktardığına göre, Temsilciler Meclisi Senato’da muhalefet şerhi düşülerek tasarıda yapılan değişiklikleri de onaylamak durumunda olsa da hükümet tasarıyı geçirme konusunda uzlaştığı için bu adım daha çok bir formalite olarak görülüyor. 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı getiren bu yasa ayrıca dünyada bir ilk.

YASA NE GETİRİYOR?

Yasayla birlikte Avustralya hükümeti, çocukların sosyal medyayı kullanmaya başlaması için 16 yaş sınırı koymaya ve platformları buna uyma konusunda sorumlu tutmaya hazırlanıyor. Böylelikle sosyal medya şirketleri, asgari yaşın altındaki çocukların hesap sahibi olmasını önlemek için ‘makul adımlar atmaya’ zorlanacak. Yaş sınırı ihlal edilirse dünyanın büyük teknoloji ve sosyal medya platformlarına ceza kesilecek.

AA’nın aktardığına göre, Facebook, TikTok, Snapchat, Reddit, Instagram ve X’in de aralarında bulunduğu küresel sosyal medya platformları, yasaya uymamaları halinde 50 milyon Avustralya dolarına (32,58 milyon dolar) kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

WhatsApp dahil bazı mesajlaşma servisleri, video platformu YouTube ve çevrimiçi oyun siteleri söz konusu yasadan muaf tutulabilecek.

Platformların 16 yaşından küçük kişilerin hesap oluşturamamasını ve hesap sahibi olamamasını sağlayacak ‘sistemler ve süreçler sunma’ yükümlülüğü olacak. Yasa geçtikten sonra, şirketlerin değişiklikleri uygulamak için 12 ay süresi olacak.

Hükümet, yasanın gençler, ebeveynler, uzmanlar, sivil toplum örgütleri ve eyalet ile bölge hükümetlerinden alınan kapsamlı geri bildirimler sonucunda tasarlandığını bildirdi. Avustralya’da çoğu çocuk güvenliği savunucuları ile veliler kararı överken bazı sivil toplum kuruluşları ile akademisyenler ise yasa tasarısının uygulanabilirliğini tartışıyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir