Dünyada bir ilk! Bilim kurgu filmlerini aratmıyor

Sydney kentinde faaliyet gösteren Southern Cryonics adlı Avustralyalı bir şirket, ölmüş kişileri eksi 200 santigrat derecede dondurarak yeniden hayata geçirebilme umuduyla işlem yapıyor. Firma, geçtiğimiz aylarda 80 yaşındaki bir adamı başarılı bir şekilde dondurduğunu duyurdu. Şirketin raporlarına göre “Hasta Bir” olarak isimlendirilen adama uygulanan bu işlem yaklaşık 170 bin dolar maliyetle gerçekleştirildi.

CANSIZ BEDENİ BUZUN İÇİNE YERLEŞTİRİLDİ

Vefat eden adam ölümünün hemen ardından bir buzun içine yerleştirildi. Klinik perfüzyonistler ve bir doktordan oluşan bir ekip, özel protokoller takip ederek cansız bedeni Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) makinesi kullanarak stabilize etti. Yaklaşık 10 saat süren işlemlerin sonucunda ölü beden bir uyku tulumuna sarıldı ve sıvı nitrojen içinde eksi 200 santigrat derecelik bir odada saklandı.

Bugün 1000’den fazla kişi dondurulmak üzere sırada bekliyor. Hatta bu işlem için birden fazla şirket ve çeşitli şehirlerde Rusya, Amerika ve Avrupa’da birkaç merkez var.

DONDURARAK ÖLÜ BEDENİ YENİDEN HAYATA DÖNDÜRMEK MÜMKÜN MÜ?

Projenin gelişmesinde önemli rol üstlenen Dr. Paul Segal, bu işlemi ilk olarak kendi köpeği üzerinde denemiş ve tekrar diriltmeyi başardığını iddia etmiş. Dondurma işlemi üzerinde yapılan çalışmalar zamanla şirketleşmiş ve yeniden canlanma umudu taşıyan kişilere satışa sunulmaya başlanmış.

İnsanlar üzerinde ise ilk kez 1967 yıllında denendi. 1967 yılında Psikoloji Profesörü olan James Bedford, tedavisi mümkün olmayan bir böbrek hastalığına yakalanmış ve bu nedenle projeye gönüllü olmuş.

Bedford ölür ölmez, hücreleri henüz bozulmaya geçmeden kan pıhtılaşmasını önleyici heparin enjekte edilerek dondurulmuş.

Bilim insanları her ne kadar yeniden hayata geçirme umudu taşısa da bunun hala kurgusal bir fikir olduğu kanaatinde. Henüz başarılı olmuş bir örnek mevcut değil. Melbourne Sağlık Bilimleri Okulu’nun başkanı Bruce Thompson, “Bir insan bedenini tamamen hayata döndürmek çok uzun bir süre uzakta,” şeklinde konuşmuştu.

Bu proje, bilimsel gelişmelerin yanı sıra etik problemleri de gündeme getirdi. Ayrıca, geçmişte konuyla ilgili mahkemeye taşınan olaylar da olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir