Son yılların yaygın görülen pankreas kanseri, tüm kanser türleri gibi daha yüksek oranda başarılı tedavi için erken teşhis edilmeli.
ABD’de bulunan Boston Tıp Merkezi’nin yürüttüğü çalışma, bazı durumlarda teşhis etmesi oldukça güç olan pankreas kanserine yönelik erken dönem belirtilerinin ortaya çıktığına dikkat çekti. Çalışmayı yürüten ekipte yer alan MD Marianna Papageorge, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Pankreas kanserini teşhis etmek zor olabilir ve bu durumda da hastanın hayatta kalma şansı zayıftır. Bulgularımız, safra taşı hastalığının bu kanser türünü daha iyi teşhis etmenin bir yolu olabileceğini gösteriyor. Bu da daha fazla hayat kurtarabileceğimiz anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
‘SAFRA TAŞI KANSERE NEDEN OLMUYOR’
Dünyanın birçok ülkesinde yaygın olan yanlış bir inanışa dikkat çeken uzman isim, safra taşının kanser oluşumunda etkili olmadığını hatırlatarak “Safra taşı hastalığı pankreas kanserine neden olmaz, ancak ilişkisini anlamak, daha erken tanı ve tedavi fırsatı sağlayarak pankreas kanseri ile yüksek ölüm oranıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Bu, tarama, yönetim ve erken teşhiste sonraki adımları daha iyi anlamanın anahtarı olabilir.” şeklinde konuştu.
BU DÖRT BELİRTİ PANKREAS KANSERİNE İŞARET EDİYOR OLABİLİR
İnsanların neredeyse yarısının ölümcül kanser belirtileri taşıdığını fark etmesine rağmen, bu belirtileri görmezden geldiğini aktaran Papageorge, göz ardı edilmemesi gereken dört belirtiyi sırt ağrısı, mide ağrısı, kilo kaybı ve hazımsızlık olarak açıkladı. Uzmanlar, bu semptomlardan herhangi birinin dört haftadan uzun bir süre olması halinde doktora başvurulması gerektiği konusunda uyarıyorlar.