Koşular için en önemli giyim maddesi ayakkabılar, genellikle 500-700 kilometre kullanım ömrüne sahip. Fakat ayakkabı endüstrisinin çevresel etkisi büyük.
AYYAKABILAR 700 MİLYON TON KARBONDİOKSİT ÜRETİYOR
Çevresel sürdürülebilirlik danışmanlık şirketi Quantis’in araştırmasına göre, üretimden kullanım ömrünün sonuna kadar yılda yaklaşık 700 milyon ton karbondioksit üretiyor. Hollandalı spor ayakkabı mağazası sahibi Danny Pormes, sektördeki çevresel etkileri fark ettikten sonra, ayakkabı geri dönüşüm çözümü olan FastFeetGrinded’ı geliştirdi.
YILDA 3 MİLYON AYAKKABI İŞLİYOR
Bu projeyle ayakkabılar, geri dönüştürülerek yeni ürünlere dönüştürülmek üzere satılıyor. FastFeetGrinded şu anda yılda 3 milyon ayakkabı işliyor ve perasyonlarını uluslararası alana genişletmeyi planlıyor.
Ayyakabı geri dönüşümü zorlu bir süreç. Çünkü ayakkabılar çok sayıda farklı malzemelerden üretiliyor. Fakat büyük markalar geri dönüşüm süreçlerine yatırım yaparak bu sorunu çözmeye çalışıyor.
Örneğin, Nike ve Adidas geri dönüşüm programları ile eski ayakkabıları yeni malzemelere dönüştürüyor. Bununla birlikte, geri dönüşümdeki zorluklar, performans ve stil gereksinimlerini karşılamayı da zorlaştırıyor. Gerçek dairesel ekonomi için daha fazla araştırma ve gelişme gerekli.
“İŞE YARAMAYACAK, İMKANSIZ” DEDİLER
Danny Pormes, “Sorunun üzerinde duruyoruz ve kimse bunu görmüyor. Herkes bize ‘işe yaramayacak, imkansız’ dedi. Fakat geldiğimiz nokta bu.” dedi.
FastFeetGrinded, mutfaklarda aylarca süren deneylerin ardından, mikrodalgada pişirme ve ayakkabı kaynatma ve birkaç felaketle birlikte, sonunda bir konsept kanıtı buldular. Oradan, ayakkabı geri dönüşüm fabrikasını hayata geçirmelerine yardımcı olması için makine üretim şirketi Heilig Group ile ortaklık kurdular.
patronlardunyasi.com