Necla DALAN
MICHELIN Rehberi Seçkisi’nde ödüller sahiplerini buldu. İstanbul’da Four Seasons Hotel Bosphorus’ta düzenlenen törenle tanıtılan 2025 seçkisi, 32 yeni adresle zenginleşirken, Türkiye’deki tavsiye edilen mekan sayısı İstanbul’da 77, İzmir’de 24 ve Muğla’da 31 olmak üzere toplam 132’ye ulaştı.
MICHELIN Rehberi Müfettişleri tarafından yeni keşfedilen bu restoranlar arasında 2’sine MICHELIN Yıldızı, 8’ine Bib Gourmand ve 6’sına MICHELIN Yeşil Yıldız verildi. Geçtiğimiz yıl tavsiye edilenler listesinde yer alan bir başka restoran ise bu yıl Bib Gourmand derecesiyle ödüllendirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı törende MICHELIN Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec açıklamalar yaptı. Direktör Poullennec şunları söyledi:
‘MÜFETTİŞLERİMİZ TÜRK MUTFAĞI KARŞISINDA BÜYÜLENDİ’
“Bu yıl da Müfettişlerimiz Türk mutfak sahnesinin zenginliği ve benzersizliği karşısında büyülendi. Yerel zanaatkarlar, giderek daha sorumlu bir gastronomiyi ana hatlarıyla belirten dikkat çekici girişimler ve yerel mutfak geleneklerinin yeniden yorumlanmasına adanmış yaratıcılık arasında İstanbul, İzmir ve Muğla gerçek bir gastronomi mozaiği olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca Muğla ve İstanbul’da yeni bölgeleri keşfetmeye başlayan müfettişlerimiz, hem yerel gurmeleri hem de uluslararası gezginleri memnun edecek gizli hazineleri ve benzersiz adresleri yavaş yavaş keşfediyor. 2025 seçkisi, her bölgenin kendi kişiliği ve kimliğiyle parladığı mutfak dinamizmine ve çeşitliliğine gerçek bir övgüdür.”
CASA LAVANDA VE NARIMOR İLK YILDIZLARINI ALDI
İstanbul şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Casa Lavanda ile İzmir’de bulunan Narımor restoranı ilk MICHELIN Yıldızlarını aldılar. Casa Lavanda ayrıca MICHELIN Yeşil Yıldız ödülüne de layık görüldü.
2024 seçkisinde bir Yıldızla derecelendirilen restoranlarının tümü, olağanüstü mutfak deneyimi sunmaya devam etmeleri dolayısıyla 2025 seçkisinde de ayrıcalıklarını korudu. Üç ilde Bir Yıldızlı restoran sayısını 13’e yükseldi.bu restoranlar şunlar oldu:
İstanbul’da Araka, Arkestra, Casa Lavanda, Mikla, Neolokal, Nicole ve Sankai by Nagaya; Bodrum’da Kitchen by Osman Sezener ve Maçakızı; İzmir’de Narımor, OD Urla, Teruar Urla ve Vino Locale.
TURK FATİH TUTAK’A 2 MICHELIN YILDIZI
Ayrıca İstanbul’daki TURK FATİH TUTAK, “rota değiştirmeye değer olağanüstü mutfağı” dolayısıyla iki MICHELIN Yıldızı ile tavsiye edilmeye devam etti.
ÖMER KOÇ’UN TELEZZÜZ RESTORANINA YEŞİL YILDIZ ÖDÜLÜ
MICHELIN Rehberi seçkisinde çevreye duyarlı gastronomi konusunda en kararlı restoranlara verilen Yeşil Yıldız, yeni seçkide 6 yeni restoranın gerçekleştirdiği girişim ve çabaları ödüllendirildi.
Bölgelerin teşvik edilmesi, doğal kaynaklara saygı, atık üretimiyle mücadele, yerel çiftçilerle işbirliğinin önceliklendirildiği bu restoranlar, her biri kendi tarzında daha sorumlu bir yaklaşımla örnek teşkil ediyor. İstanbul’da Casa Lavanda’nın yanında The Barn ve Telezzüz de çevreye olan bağlılıkları sayesinde Yeşil Yıldızla ödüllendirildi. Muğla’da, Mezra Yalıkavak (Bodrum) ve Agora Pansiyon (Milas) ve İzmir’deki Asma Yaprağı da çevreye olan taahhütleri dolayısıyla ödüle layık görüldü.
Bu restoranlarların ödüllendirilmesiyle İstanbul, İzmir, Muğla’nın 2025 seçkisinde Yeşil Yıldızlı restoranların sayısını 10’a yükseldi.
DOKUZ YENİ RESTORAN BIB GOURMAND İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
Özellikle gurmeler ve gezginler tarafından takdir edilen bir derecelendirme olan ve iyi bir fiyat aralığında deneyimler sunan Bib Gourmand ödülleri de sahiplerine verildi. MICHELIN Rehberi Müfettişleri, Bib Gourmand ödülüne layık görülen 9 yeni adresi açıkladı: Bunların 4’ü İstanbul’da, 2’si İzmir’de ve 3’ü Muğla’da: Arka Ristorante Pizzeria, Ali Ocakbaşı, Aslında Meyhane, Tatbak, Araf İstanbul, Nazende Cadde, Beynel ve Asma Yaprağı.
Seçkiye yeni eklenen restoranlarla birlikte yanı sıra, derecelerini bir yıl daha koruyan restoranlarla birlikte 2025 seçkisinde yer alan Bib Gourmand restoran sayısı İstanbul’da 14, İzmir’de 8, Muğla’da 5 olmak üzere toplam 27’ye yükseldi.
REHBER SEÇKİSİNE 22 YÜKSEK KALİTELİ RESTORAN EKLENDİ
Rehbere yeni eklenen 2 MICHELIN yıldızlı ve 9 Bib Gourmand restorana ek olarak 22 yeni restoran müfettişlerin tavsiye listesine eklendi.
İstanbul’da 6 yeni restoran rehberin tavsiye edilen restoranlar listesine seçildi. Tayland lezzetleri sunan Çok Çok Pera, Lokanta by Divan, Herise, Apartıman Yeniköy, BARN ve Telezzüz bu tavsiye edilen restoranlar listesinde. Telezzüz’de mevsimselliğe saygı yaklaşımıyla mutfak sanatını etik bir harekete dönüştüren şef Bahtiyar Büyükduman’ın hayal gücünü yansıtıyor.
İzmir’de ise 6 yeni restoran MICHELIN Guide denetim ekiplerini etkiledi. Muğla’da seçkiye 10 yeni restoran eklendi.
İstanbul, İzmir ve Muğla illerinde toplamda 91 restoran, kaliteli sunumları ve gelişen Türk mutfak kültürünün ana hatlarını vurgulayarak Michelin tarafında tavsiye ediliyor.
YETENEKLİ PROFESYONELLER İÇİN 3 ÖZEL ÖDÜL
Özel Ödülleri aracılığıyla MICHELIN Rehberi, seçkideki restoranlarda çalışan yetenekli profesyonellere ışık tutmayı ve konuklara mutfağın ötesine geçen unutulmaz gastronomik deneyimler sunmaya yardımcı olmayı hedefliyor. Bunu yaparken de çeşitli restoran mesleklerininin yanında, ilgili uzmanlık ve bilgi birikiminin çeşitliliğini sergileme taahhüdünü yeniliyor.
2025 MICHELIN Sommelier Ödülü, Yıldızlı OD Urla restoranının sahibi Yunus Öztürk’e verildi. 2025 MICHELIN Servis Ödülü, Michelin yıldızlı restoran Nicole’un servis ekibine gitti.
2025 MICHELIN Genç Şef Ödülü, Bodrum’daki Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak restorandan Serhat Doğramacı’nın oldu. Serhat Doğramacı, Master Chef Türkiye 2020-2021 yarışmasını kazanmıştı.
patronlardunyasi.com