Tatlandırıcılar ne kadar saglıklı?

Tatlandırıcılar yıllarca ‘şeker’in sağlıklı alternatifi olarak gösterildi ve tüketildi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz yıllarda, tatlandırıcı içeren ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığını ve kilo kontrolü sağlamak için kullanılmamasını önerdi. DSÖ’nün yanı sıra Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı da geçtiğimiz yıl aspartamın büyük ihtimalle bir kanser nedeni olduğunu açıkladı. 

Prof. Dr. Osman Erk

HANGİ  GIDALARDA  BULUNUR

‘’Eğer bir yiyecek ya da içecekte tatlandırıcı varsa uzak durulmalı’’ uyarısında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erk, bu ürünlerin zararlarını şöyle açıkladı:
Tatlandırıcıların büyük bir kısmı hazır yiyecek ve içeceklerde katkı maddesi olarak bulunurken, ancak küçük bir kısmı sağlık nedenleriyle tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Marketlerde satılan binlerce hazır yiyecek ve içecek içinde tatlandırıcılar ve fruktozdan zengin mısır şurubu yer alır. 

Diyet içecek, hazır meyve suyu, soda, süt, bira, meyve şarabı, sakız, yoğurt, baklava, börek, pasta, kek, reçel, marmelat, helva, sütlü tatlılar, çorba, ketçap, konserveler, çikolata, çerez, şekerlemeler bunlardan bazılarıdır. Birçok yiyecek ve içeceğin içinde ne kadar yapay tatlandırıcı olduğu etiketlerde belirtilmemektedir. 

BEYAZ ŞEKERDEN FARKLI MI

Tatlandırıcı ağıza alınır alınmaz, tat alma refleksinin harekete geçmesiyle vücut çok fazla glikoz aldığını zannederek kanda ani insülin yüksekliği ortaya çıkar. Tıpkı fazla miktarda beyaz şeker ve nişasta alımında olduğu gibi tatlandırıcı alımı sonrası ortaya çıkan ani insülin yüksekliği kan glikoz düzeyini düşürerek açlık hissinin ortaya çıkmasına neden olur. Kişi bir şeyler yeme ihtiyacı duyar. 

İnsülin yağ yakılmasını önleyen ve vücutta yağ depolanmasına neden olan bir hormondur. Kronik insülin yüksekliği başta kalp hastalıkları olmak üzere diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kanser gibi pek çok hastalığın sebeplerinden biridir.

VÜCUDU NASIL ETKİLER

Yeni araştırmalar aspartam dahil birçok yapay tatlandırıcının bazı hastalık risklerini artırdığını göstermektedir. Dolayısıyla piyasada ‘şekersiz’ diye satılan, bizim kullanılabilir gibi gördüğümüz yiyecek ve içeceklerin birçoğu içerdikleri tatlandırıcıdan dolayı vücudumuzu olumsuz yönde etkiler. Genel olarak bütün tatlandırıcılar; şişmanlığın yanı Tip 2 diyabete, erken doğuma, kalp-damar hastalıklarına ve kansere neden olabilir. Yapay tatlandırıcılar kadar doğalları da vücut için zararlıdır. Aspartam, Asesülfam-K (Asesülfam potasyum), sukraloz, sakarin, stevia  gibi tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir