Türkiye, savunma sanayiindeki 12 milyar dolarlık üretim hacmiyle küresel ölçekte dikkat çekiyor. Yüzde 80 yerlilik oranı ve 185’ten fazla ülkeye ihracat başarısıyla sektör, teknolojide dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltmış durumda.
İHRACATTA TARİHİ REKOR: HEDEF 6.5 MİLYAR DOLAR
İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul iş birliğiyle düzenlenen “Savunma Sanayii Buluşmaları” dün İstanbul’da gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sektörün başarısını şu sözlerle dile getirdi: “Savunma Sanayii Başkanlığı verilerine göre, 2002-2023 yılları arasında ihracat hacmi 22 kat artarak 5.5 milyar doları aştı. 2024 yılının ilk 11 ayında ise 5.7 milyar dolarlık ihracatla geçen yılın performansını geride bıraktık. Bu yılki ihracat hedefimiz 6.5 milyar dolar.”
YÜZDE 80 YERLİLİK ORANIYLA GURUR
Bahçıvan, sektörün yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 80’e çıkarma başarısına vurgu yaparak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Dünyanın ilk 100 savunma sanayii firması arasında Türkiye’den beş firma yer alıyor. Bu, teknolojiyi kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimizi ve dışa bağımlılıktan hızla uzaklaştığımızı gösteriyor.”
AR-GE’YE YILDA 3 MİLYAR DOLAR
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, sektördeki Ar-Ge yatırımlarının önemine dikkat çekti. Uçar, “Yılda yaklaşık 3 milyar dolar Ar-Ge harcaması yapıyoruz. Sektörümüz, geçtiğimiz yıl 15 milyar dolar ciro elde etti. Bugüne kadar 185’ten fazla ülkeye 250’nin üzerinde ürün ihraç ettik. Proje portföyümüzün toplam büyüklüğü ise 100 milyar dolar seviyesinde” ifadelerini kullandı.
KOBİ’LERİN ETKİSİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ
SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, sektördeki KOBİ’lerin etkisini şu sözlerle vurguladı: “Savunma sanayisinin toplam üretim hacmini 20 yıl içinde 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıkarmayı başardık. İstihdamda ise büyük bir artış sağladık; 20 yıl önce 9 bin olan çalışan sayısı bugün 100 bin kişiyi geçti.”
2 BİNİN ÜZERİNDE GÖRÜŞME YAPILDI
Etkinlik kapsamında, 18 ana yüklenici firmanın katıldığı Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması gerçekleştirildi. AFGM, ASELSAN, Baykar, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE gibi önde gelen firmalarla 500’den fazla şirket, iş birliği geliştirmek için bir araya geldi. Toplamda 2 binden fazla görüşme yapıldı.