Kovid-19’dan 5 yıl sonra genç nesiller bunun bedelini ödüyor: ‘Bu gerçek bir kuşak sorunu’

2020 yılında COVID-19 salgını ile birlikte uygulamaya giren kısıtlamalar ve okulların kapanması, özellikle çocuklar, ergenler ve gençler üzerinde kalıcı etkiler bıraktı. 

Bu gruptaki bireyler, pandemi sürecinde hem psikolojik hem de öğrenme bozuklukları yaşadı. Uzun süreli izolasyon, eğitimdeki aksaklıklar ve sosyal etkileşimin azalması, bu gençlerin duygusal ve akademik gelişimlerini olumsuz etkiledi. Beş yıl sonra bile, bu olumsuz etkiler hala devam ediyor ve gençlerin psikolojik sağlığı ile eğitimdeki başarılarını sürdürebilmeleri için ciddi desteklere ihtiyaç duyuluyor.

Fransız öğrenci Amélie, 2020 yılının başlarında pandemi başladığında 19 yaşındaydı. AFP’ye yaptığı açıklamada, “Kendimi bastırdığım her şeyle yüzleşirken buldum ve bu durum büyük bir depresyon sürecini tetikledi,” diyerek, pandeminin kişisel yaşamı üzerindeki derin etkilerini anlattı. Amélie’nin yaşadığı bu deneyim, pandemi sürecinin gençlerin psikolojik sağlıkları üzerinde uzun süreli izler bırakabileceğini ve duygusal zorlukların tetikleyici faktörlerden biri olabileceğini gözler önüne seriyor.

Beş yıl sonra hâlâ tedavi gören ve mesleki kariyerine etkisi olacağı korkusuyla kimliğini açıklamak istemeyen genç kadın, pandemi sürecinin yol açtığı psikolojik zorlukların yalnızca bir örneği. Aşıların bulunmasından önce, COVID-19’un sağlık üzerindeki tehditleri nedeniyle birçok ülkede uygulanan sıkı kısıtlamalar, özellikle ev hapsi gibi önlemler, ruh sağlığını olumsuz etkiledi. Bu tür tedbirler, bireylerde uzun vadeli kaygı, depresyon ve diğer psikolojik sorunların ortaya çıkmasına yol açarken, pandeminin ardından psikolojik tedaviye ihtiyaç duyanların sayısının arttığı gözlemleniyor.

Gençlerin 5’te biri depresif bir dönem geçirdi

Pek çok araştırma, pandemiden en çok etkilenen grupların genç nesiller olduğunu ortaya koyuyor. Fransa’da kamu sağlığı kurumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2021 yılında 18-24 yaş arasındaki gençlerin beşte biri depresif bir dönem geçirdi. Bu oran, daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaşarak, gençlerin ruh sağlığı üzerindeki pandeminin kalıcı etkilerini gözler önüne serdi. Araştırmalar, gençlerin sosyal izolasyon ve belirsizlik gibi faktörlerden kaynaklı psikolojik zorluklar yaşadığını ve bu dönemin, duygusal iyileşme sürecini uzattığını gösteriyor.

Uzmanı uyardı: Depresyon demans riskini 2 kat artırıyor!

Lancet Psychiatry dergisinde yakın zamanda yayımlanan bir araştırma, Finlandiya’daki gençler arasında da benzer bir durumun söz konusu olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma, 13 ile 20 yaş arasındaki yaklaşık 700.000 genç üzerinde yapılan bir araştırmayı ele alarak, 2021’de COVID-19 öncesine kıyasla genel anksiyete, depresyon ve sosyal anksiyete oranlarının arttığını belirtiyor. Ayrıca, bu yüksek seviyelerin 2023’te de devam ettiği vurgulanıyor. Araştırma, pandeminin gençlerin ruh sağlığı üzerinde uzun süreli etkiler bıraktığını ve bu durumu iyileştirmek için daha fazla destek ve müdahale gerekliliğini ortaya koyuyor.

Pandeminin etkileri, sadece sağlık değil, duygusal gelişim ve öğrenme alanlarında da derin izler bırakıyor. Bu durum özellikle beş yıl önce okula başlayan çocuklar için daha belirgin hale gelmiş durumda. 2023 yılında Nature Behavior dergisinde yayımlanan, on beş ülkede yürütülen yaklaşık kırk araştırmaya dayanan bir çalışma, birçok çocuğun gelişim ve öğrenme süreçlerinde ciddi gecikmeler yaşadığını ve bu sorunlardan hâlâ tam olarak kurtulamadığını ortaya koyuyor. Araştırmanın baş yazarı Bastian Betthauser, bu durumu “gerçek bir kuşak sorunu” olarak nitelendirerek, pandeminin çocuklar üzerindeki uzun vadeli etkilerinin ciddiyetine dikkat çekiyor.

Devamsızlık benzeri görülmemiş bir şekilde arttı

Birleşik Krallık’ta, okulları denetlemekle görevli kamu kurumu Ofsted’in 2023/2024 yılına ilişkin hazırladığı rapor, okul devamsızlığının benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor. Bu durum, COVID-19 yıllarının ötesinde de eğitimdeki aksaklıkların devam edeceğine işaret ediyor. Pandemi dönemi, okul çağındaki çocuklar için önemli bir dönüm noktası oluşturmuşken, devamsızlık oranlarındaki artış, öğrencilerin eğitimine olan etkilerin uzun vadeli olduğunu ve bu sorunun daha fazla dikkat ve çözüm gerektirdiğini gösteriyor.

Ofsted’in raporunda, karantina sürecinin başından bu yana okula devamın daha “resmi olmayan bir şekilde görüldüğü” ifade ediliyor. Ancak bazı eğitim profesyonelleri, öğrenme açısından geri dönülemez bir boşluk olduğu görüşünü göreceli hale getiriyor. Kuzey İngiltere’deki Hartford Manor School’un başöğretmeni Simon Kidwell, “Akademik olarak oldukça hızlı bir şekilde ilerleme kaydettik,” diyor. Bununla birlikte, COVID-19’un etkilerini ve bazı öğrencilerin psikolojik durumlarına duyduğu endişeyi de dile getiriyor. Kidwell, “Akıl sağlığı hizmetlerine erişmesi gereken daha fazla çocuk var,” şeklinde uyarıda bulunarak, öğrencilerin ruh sağlığına dair ek desteğe olan ihtiyacı vurguluyor.

Simon Kidwell, özel eğitim ihtiyaçları olan veya davranışsal sorunlarla başa çıkmak için ek desteğe ihtiyaç duyan çocukların sayısında “büyük bir artış” gözlemlendiğine dikkat çekiyor. Kidwell, “2015’ten beri bu durum söz konusu, ancak COVID-19’dan bu yana belirgin bir şekilde arttı,” diyor. Bu zorlukların özellikle dil gelişimi ve sosyal etkileşimle ilgili olduğunu belirten Kidwell, saldırgan davranışların yanı sıra otizmli gençlerin yaşadığı sorunlara da değiniyor. Uzmanlar, otizm veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların izolasyonun onlar için bir rahatlama dönemi oluşturduğunu vurguluyor. Londra yakınlarındaki Farnham’daki bir klinikte bu tür rahatsızlıkları tedavi eden psikolog Selina Warlow, “Birçok kişi karantinayı sevdi,” diyerek, bu çocukların sosyal izolasyona verdiği tepkiyi anlatıyor.

Ona göre pandemi birçok vakada tanıyı geciktirerek bu hastalara da zarar verdi . Warlow, “İlk yıllarda müdahalenin çocuk üzerinde büyük etkisi olabilir” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir