İzmir’de kumpirle gelen ölüm korkuttu; Salmonella riskine dikkat!

İzmir Buca’da kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenerek hastaneye kaldırılan 60 yaşındaki Servet Polat’ın taburcu olduktan iki gün sonra hayatını kaybetmesi, salmonella bakterisi endişesini büyüttü. Gıda mühendisleri, bu bakterinin bulaşma yolları ve kapıldıktan sonraki belirtileri hakkında uyarıyor.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, salmonella bakterisini şöyle açıklıyor:

“Her tür hayvansal gıdadan insana, enfekte bireyden diğerlerine bulaşabiliyor!”

“Gıda zehirlenmesine en sık yol açan bakterilerdendir. Bu bakteri, hayvanların bağırsak sisteminde doğal olarak bulunur ve dışkı yoluyla da çevreye yayılır. Çiğ et ve ürünleri ile uygun- yeteri şekilde pişirilmemiş ve saklanmamış her tür hayvansal gıdadan insana bulaşabildiği gibi enfekte olmuş kişilerden de bulaşabilir. Mesela, enfekte olan kişi tuvaletten çıktı ve ellerini yıkamadı, hele de o ellerle yemek hazırladıysa bu önemli bir yayılma nedenidir.”

En çok hangi gıdalarda görülüyor?

Akdağ, “En çok hangi gıdalarda görülüyor bu bakteri? Ve her vaka ölümle mi sonuçlanıyor?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Kanatlı etleri ve yumurta ilk sırada. Ancak kırmızı et ve ürünleri, süt, krema, dondurma ile kabuklu deniz ürünleri gibi ürünlerden kaynaklanan enfeksiyonlara da rastlanmakta. Bazı sebze ve meyvelere de temas ya da kontamine (bulaş) su ile sulama yoluyla bulaştığı tahmin edilmekte. Bize de yetersiz hijyen, kontamine ekipman ve de kontamine gıdaların uygun şekilde işlenmemesi, taşınmaması ile muhafaza edilememesi sonucu, çapraz kontaminasyona bağlı olarak bulaşabilir. Zehirlenmenin ölüme varması daha az rastlanan bir durum. Ancak kumpir örneğinde olduğu gibi hayvansal ürünlerin (süt- mayonez- sosis vs.) saatlerce dışarıda bekletilmesi bakteriyi öldürücü bir seviyeye getirebilir.”

“Hayvansal gıda ile sebze ve meyveler için farklı mutfak araç gereçler kullanılmalı”

Akdağ, evde yapılan yemekler için de şu uyarıda buluyor:

“Özellikle tavuk, buzdolabında çözdürülmeli, suyu başka hiçbir gıdaya temas etmemelidir. Mesela evde çiğ süt, un ve yumurtadan yapılmış ürünlerin tadılması, bu ürünlere dokunduktan sonra ellerimizi yıkamadan başka bir gıda veya mutfak eşyasına dokunmak çok tehlikeli. Yine çiğ et kesilen bıçakla sebze ya da ekmek de kesilmez. Hayvansal gıda ile sebze ve meyveler için farklı mutfak araç gereçleri kullanılmak zorunda.”

Kimler risk altında ve ilk belirtileri neler?

Akdağ, “Salmonella bakterisine karşı kimler risk altında ve ilk belirtileri neler?” sorusunu da şöyle yanıtlıyor:

“Genel olarak kusma, ishal, ateş ve ağrılar, karında kramplar şeklinde ortaya çıkar. Vücutta ciddi bir su kaybı olur. Çok ağır belirtiler yoksa fazlası sıvı tüketimi önemli. Ayrıca ishali engelleyecek ilaçlar da alınmamalı. Çünkü bakterinin vücuttan atılması gerekiyor. Tablo ağırsa da muhakkak hastanede tedavi başlanmalı. Bu son olayda hastaneye gidilmiş ancak tedaviye devam edilmediğinden üzücü bir sonuçla karşılaşılmış maalesef. Özellikle bağışıklığı zayıflamış, kronik hastalıkları olan kişiler, yaşlılar, bebekler, kanser gibi tedavisi devam eden hastalıkları olanlar ve hamileler çok dikkatli olmalı. Güvenilir, tanıdığımız yerlerden alışveriş yapmak, yemek yemekte fayda var. Gıdaların saklama ve pişirilme koşullarından emin olunmalı.”

 


Kızılcık Şerbeti kamera arkası: Nursema, Pembe, Fatih, Doğa ve diğer karakterler konuştu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir