Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının 22,40 TL/lt olarak açıklanmasını önerdi. Bir önceki ay tavsiye fiyatı 22,00 TL/lt seviyesindeydi.
TÜSEDAD’dan yapılan açıklamaya göre, eylül ayına ait maliyet 18,37 TL/lt iken, ekim ayında 18,67 Tl/lt olarak hesaplandı.
Açıklamada, “Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile soğuk süt için, 22,4 TL/lt ve Sıcak süt tavsiye fiyatının (Ulusal Süt Konseyi’in (USK) açıkladığı) ise 20,6 TL/lt olarak açıklanması önerilmektedir” denildi.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
“Personel maaşlarını, Brüt asgari ücrete endeksleyerek otomatik hesaplanacak bir sistem haline getirdik. Böylece, asgari ücrete bağlı personele gelen zamlar maliyete otomatik olarak yansıyacaktır.
Buna göre; güncel yem ve diğer tüm giderlerin ve gelirlerin dikkate alındığı hesaplama metodumuza göre ekim ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 18,67 TL/lt olarak hesaplanmıştır. 1 litre çiğ sütün soğutma bedeli 1,50 TL olarak kabul edildiğinde USK süt maliyeti eşdeğeri ise (sıcak süt) 17,17 TL/lt’dir.
Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması; üretimin devamlılığı ve ülkemizin sürdürülebilir gıda tedariki, halkımızın gıdaya alım gücüyle dengeli olabilen fiyatlarla ulaşabilmesi, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği ile diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur.
Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kar ile soğuk süt için, 22,4 TL/lt ve Sıcak süt tavsiye fiyatının (USK’nın açıkladığı) ise 20,6 TL/lt olarak açıklanması önerilmektedir.”