Cilt yoluyla vücuda vitamin ileten vitamin bantları sağlıklı mı yoksa trend mi…

Besin maddelerinin etkili bir şekilde alınması, genel sağlık ve zindelik için kritik öneme sahipken, pek çok kişi geleneksel yöntemlerin dışında farklı çözümler aramaya yöneliyor. Sağlık alanındaki bu arayış, yeni ürünlerin ve uygulamaların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor ama bu süreç çeşitli tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Vitamin bantları ise son zamanların yeni trendleri arasında yer alıyor. Bu bantlar, besin maddelerini cilt yoluyla kan dolaşımına iletmeyi hedefliyor. Özellikle hap yutamayan, hap almayı unutan veya sindirim sorunları yaşayan kişiler arasında yaygın olarak tercih ediliyor.

Bir pazar araştırma şirketinin tahminlerine göre ise küresel vitamin bandı pazarı önümüzdeki 10 yıl içinde 6,6 milyar dolardan 10,4 milyar dolara ulaşacak. Ancak bazı tıp uzmanları, bu ürünlerin etkinliği konusunda karışık görüşlere sahip.

NORMAL VİTAMİNLER KADAR ETKİLİ Mİ?

Kaliforniya’da bir bariatrik ve estetik cerrah olan Dr. Michael Russo, bu yılın başlarında “Bunlar oral vitaminler kadar etkili değil, ama oral vitamin alamıyorsanız, bir bant hiç yoktan iyidir” şeklinde yorumda bulundu.

Vitamin bantları, D vitamininden B12’ye, multivitaminlerden magnezyuma kadar çeşitli besin maddelerini sağladığı iddia edilen markalar tarafından üretiliyor. Pek çok marka, şık tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Örneğin Barrière’nin kurucu ortağı Cleo Davis-Urman, New York Post’a yaptığı açıklamada “İnsanların giymek isteyeceği ve sağlık rutinlerine neşe katacak bir ürün yaratmak istedik” dedi.

ARAŞTIRMALAR ÇELİŞKİLİ SONUÇLAR VERİYOR

Ancak vitamin bantları üzerinde yapılan araştırmalar çelişkili sonuçlar veriyor. 2021’de gerçekleştirilen bir incelemede, bazı mikro besinlerin cilde yeterli miktarda nüfuz edemediği belirtilmişti. Londra’da estetik doktoru ve IV terapi şirketi Tonic’in kurucu ortağı Dr. Marisol Saavedra, “Yapıştırıcılar genellikle venöz bölgelerde yerleştirilir, böylece emilim hızlanır” açıklamasında bulundu.

‘TOKSİK OLABİLECEK BİR YAPIŞTIRICI KULLANIYOR’

Tüketiciler arasında da farklı görüşler mevcut. Bir TikTok kullanıcısı B12 bantlarını “harika” bulurken, başka bir fonksiyonel tıp uzmanı bant deneyimini “kâbus” olarak tanımladı. Liquivida Wellness Center CEO’su Sam Tejada, “Bantı denemeden önce ve sonra yaptırdığım mikronutrient testime göre herhangi bir değişiklik göremedim” dedi. Ayrıca, “Bant, cilt için toksik olabilecek bir yapıştırıcı kullanıyor ve bu toksinleri potansiyel olarak emebilirsiniz” uyarısında bulundu.

Vitamin yaması trendinin arkasında, birçok Amerikalının D ve E vitaminleri gibi temel besin maddelerini yeterince alamaması da yatıyor. Sorumlu Beslenme Konseyi’nin (CRN) 2023 yılında yaptığı bir anket, ABD’li yetişkinlerin yüzde 74’ünün takviye kullandığını ve yüzde 55’inin kendisini “düzenli kullanıcı” olarak tanımladığını ortaya koydu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir