Dondurucu soğukta beş dakika kalın, daha iyi uyuyun

Kanada ve Fransa’daki bilim insanları, günde düzenli olarak beş dakikayı aşırı soğuk altında geçirmenin insanların uykusunu gözle görülür şekilde iyileştirebileceğine dair kanıtlar buldu. Montreal Üniversitesi ve Poitiers Üniversitesi araştırmacıları, günlük tüm vücut “kriyostimülasyonunun” (insan vücudunun veya belirli vücut bölgelerinin aşırı soğuk ile tedavi edilmesi yöntemi) potansiyel faydalarını izlemeyi amaçlayan bir soğutma çalışması yürüttüler.

Araştırmacılar, laboratuvarda sağlıklı gönüllüleri incelediler ve insanların soğuk terapiye tabi tutulduklarında uyku sürelerinin ve kalitesinin arttığını buldular. Bulgular, kriyostimülasyonun uyku sorunları olanlar için uygulanabilir bir tedavi olabileceğini öneriyor.

Çalışmaya yirmili yaşlarındaki dokuz kadın ve 11 erkek katıldı. Gönüllüler beş gün boyunca saat 18:00’de soyunup beş dakika boyunca -90 derece santigrata kadar soğutulmuş bir odada kaldılar. Bunun dışında günlerini her zamanki gibi yaşadılar, ancak alkol, kafein veya uykularını etkileyebilecek başka bir şey tüketmediler.

Daha sonra yatmadan önce kalp atış hızlarını, beyin aktivitelerini ve uyku düzenlerini takip eden giyilebilir cihazlar verildi. Ayrıca uyku kalitelerini değerlendiren anketleri doldurdular. Karşılaştırma için bir kontrol olarak, gönüllüler aynı izleme rutinine ikinci kez tabi tutuldular, ancak uyumadan önce aslında herhangi bir soğuk terapisi almadılar.

Derin uyku süresinde artış

Gönüllüler kriyostimülasyondan sonra daha iyi uyumuş gibi görünüyor olsa da, bu etkiler hemen ortaya çıkmıyor. Araştırmacılar, sonuçlarda nesnel bir farkı ancak seansların beşinci gününden sonra fark ettiler. Görülen en büyük değişiklik, uykunun en gençleştirici aşaması olan yavaş dalga veya derin uykudaydı. Araştırmacılar, insanların derin uykusunun kriyostimülasyon aldıktan sonra ortalama 7,3 dakika arttığını buldu (insanlar genellikle gecede yaklaşık iki saat derin uyku uyurlar). Ayrıca gönüllüler, kriyostimülasyondan geçtikten sonra daha iyi uyku kalitesi bildirdiler, ancak daha yakından incelendiğinde, yalnızca kadınlarda önemli bir fark görülüyordu.

Evde denemeyin!

Cryobiology dergisinin Aralık sayısında yayımlanan bulgular kesinlikle ilginç olsalar da, bu yöntemi kendiniz denemeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar olduğunu belirtmekte fayda var. Öncelikle, -90 derece santrigratın modern zamanlarda kaydedilen en soğuk doğal sıcaklıktan daha düşük olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca, araştırmacıların gözlemlediği uyku iyileştirmeleri oldukça mütevazı gözüküyor.

Bunların yanı sıra, çalışmanın örneklem boyutunun oldukça küçük olması da aynı yöntemin herkes için geçerli olacağını garantilemiyor. Yine de araştırmacılar, bu potansiyel faydaların gerçekten iyi bir gece uykusu almakta zorlanan kişiler için daha da artırılabileceğini savunuyorlar.

Montreal Üniversitesi Kinesiyoloji ve Fiziksel Aktivite Bilimleri Okulu’nda doçent olan araştırmacı Olivier Dupuy, üniversite tarafından yapılan açıklamada “Bu çalışma genel olarak iyi uyuyan insanlara odaklanmış olsa da, kriyostimülasyonun özellikle uyku sorunu yaşayan kişiler için faydalı olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Çalışma, Dupuy’un ekibinin kriyostimülasyonun sağlık yararlarını incelemek için yürüttüğü daha büyük bir projenin parçası olarak öne çıkıyor. Diğer araştırmalar, bunun potansiyel olarak belirli türdeki ağrı ve iltihabı hafifletebileceğini öne sürüyor ve Dupuy’un ekibi, bu yıl Paris’te düzenlenen Yaz Olimpiyatları sırasında elit sporcular için faydalı olup olmadığını araştırdı. Ayrıca, terapinin uykuyu nasıl etkileyebileceğini inceleyen iki makale daha yayınlamayı planlıyorlar. Bu bulguları doğrulamak ve aşırı soğuğun nasıl bu kadar iyileştirici olabileceğini daha iyi anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, araştırmacılar kriyostimülasyonun aktif olarak kullanılmasının çok uzakta olmayabileceğini söylüyor.

Dupuy, “Bu cesaret verici yeni verilerle kriyostimülasyonun tıp, kinezyoloji ve fizyoterapi alanlarındaki klinik ortamlarda rahatlıkla benimsenebileceğini” söyledi. Yine de, 7 dakika daha fazla uyumak için -90 derecede beş dakika kalarak donma riski almak, yanınızda sağlık görevlileri olmadan uygulamak isteyeceğiniz bir şey olmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir