Şanlıurfa’nın tarihi çarşılarından birinde baba mesleğini yaşatmaya çalışan 69 yaşındaki Mehmet Nur Demirözü, 62 yıldır aynı dükkanda bakırcılık yapıyor. Çocuk yaşta başladığı mesleğini bugün de sürdüren Demirözü, geleneksel mutfak eşyalarının yerini süs eşyalarına bıraktığını ve gerçek anlamda mutfak eşyası üreten usta kalmadığını belirterek şunları söyledi:
“BİR YEMEK 4 SAATTE PİŞER”
Demirözü, geleneksel bakır mutfak eşyalarının yerini modern tencereler alsa da sağlık açısından bakırın hâlâ çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bugün mutfak eşyası olarak bakır tavada bir yemek 4 saatte pişer. Düdüklü tencerede yarım saatte pişer. Hangi ev hanımı 4 saat mutfakta oturur, yemek yapmayı bekler? 15 kişiye bir dakikada pişen yemekleri tercih eder. İnsan faydasına zararlı mı? Zararlı. Çünkü düdüklü tencereye koyulan et buharda çürüyor. Ama tavada pişen yemeğin tadı daha lezzetli oluyor. Et ihtiyacını, demir ihtiyacını karşılıyor.” dedi.
“İŞÇİLİĞİ AZDIR, ONLAR DA UCUZDUR”
Hediyelik eşya sektörüne de değinen Demirözü, “Hediyelik eşyalar ucuz olur, bir tarihi özelliği yoktur. Günlük olarak kamu kuruluşlarına, misafirlerine gelenler, askere giden arkadaşlarına birer tane alıp evlerine götürüyorlar. İşçiliği azdır, onlar da ucuzdur. Yani yapan çok olduğu için kalite aradan ucuz fiyata mal getiriyorlar” diye konuştu.
Bakırcılık mesleğinin ekonomik yönüne de dikkat çeken Demirözü, kullanılan malzemenin kalitesine göre fiyatların değiştiğini belirterek, “Şimdi bakır tencerenin kalınlığına göre fiyat değişmekte. 2 bin ila 5 bin lira arasında değişir. Kalın bakır kullanırsan fiyatı yüksek, ince bakır kullanırsan düşük olur. Torna kullanırsan daha da düşüktür.” dedi.
More Stories
Doğumda beyne pıhtı atan Özge hemşire hayatını kaybetti
Bursa’da 2 TIR çarpıştı: 1 ölü
Türkiye’yi olimpiyatta temsil etmişti: Alper Uçar 6 öğrencisini ABD’deki kazada kaybetti