Market rafındaki kelime oyunlarına yasak geliyor

Gıda ve Kont­rol Genel Müdürlüğü’nün 27 Kasım’da yayımladığı yeni yö­netmenlikle gıda ürünlerinde kimi ifadelere kısıtlama getirildi. Karma Grup Regülasyon ve Operas­yon Direktörü Didem Altun­taş, getirilen yeni hükümle­re uygun olmayan ürünler 31 Aralık 2026 yılına kadar piya­sada bulundurulmayacağını söyledi.

Süt ve süt ürünlerinde ‘köy’, ‘ev’, ‘geleneksel’, ‘çiftlik’, ‘%100’ gibi tüketiciyi yanıltacak ifadelerin kullanımı yasaklandı.

MARKET RAFINDAKİ KELİME OYUNLARINA YASAK GELİYOR

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre Altuntaş, “Bir ürün ışınlanmış ise; ışınlan­mış gıda ve radura işareti zo­runlu oldu” dedi ve şu bilgileri aktardı:

– Tüketici ürünü ilk gördü­ğü anda; çikolata diye kokolin, tereyağ diye margarin, don­durma diye yenilebilir süt­lü buz, kıymalı mantı diye so­yalı mantı almayacak.

– Daha önceki mevzu­at değişikliklerinde görmeye alışkın olduğumuz ‘raf ömrü sonuna kadar piyasada bulu­nabilir’ gibi bir ibare geçiş hü­kümlerinde yer almadığı için uyum için verilen tarih, uygun olmayan etiketleri piyasada göreceğimiz son tarih olacak.

– Örneğin ‘koruyucu içer­mez’ ya da ‘doğal renklendirici içerir’ gibi ifadeleri kullanmak isteyen firmalar yayımlanacak kılavuzu görmeden bu bilgile­ri etiketlerine yansıtamaya­cak. Tamamen aromalı bir üründe gerçek ürün görselinin kullanılamayacak olması di­rekt tasarımın değişmesi anla­mına gelecek.

Soya, yulaf, badem, fındık kul­lanılarak üretilen içeceklerin üzerinde ‘süt’ ibaresi olmayacak. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliğinde süt tanı­mı ‘inek, koyun, keçi ve manda sütü’ için yapılmış.

Bitkisel kay­naklar kullanılarak üretilen bu tarz ürünlerde ise süt tanımı ya­pılması tüketicileri yanıltıcı ola­rak değer­lendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir