Süt üreticileri tepkili: Mazot zamlandı, yem zamlandı, süt hâlâ aynı

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde süt üreticileri, sütün fiyatının süt toplayıcıları tarafından 9 liradan alındığını, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye ettiği çiğ süt fiyatına uyulmadığını belirtti. Süt üreticisi Mustafa Kara, “Biz bu fiyat düşük olduğundan dolayı hepsini kesime göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde süt üreticileri, çiğ sütün Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 17 lira 15 kuruşluk tavsiye fiyatına rağmen, süt toplayıcılarının sütü 9 liradan aldığını dile getirdi. Üreticiler, belirlenen fiyatlara uyulmadığını ve bu durumun geçimlerini zorlaştırdığını ifade etti.

“YEM MAZOT PAHALANIYOR BİZİM SÜT PAHALANMIYOR

Süt üreticisi Sultan Çaparoğlu, şunları dile getirdi:

Sütün litresini 8- 9 liradan alıyorlar. Yem kurtarmıyor, yemin torbası 660 lira. Benim geçimim bu, benim başka hiçbir şeyim yok. Emeklilik, maaş yok. Geçen sene 7’ye düşürdü 8 liraya alıyordu. Sütün hiç üstüne koymuyor, aynen fiyat devam ediyor. Evet geçen sene ile aynı gibi yeni 9 lira etmiş. Yem mazot pahalanıyor bizim süt pahalanmıyor.

“BÖYLE OLURSA BU İNEKLER DEVAMLI KESİME GİDECEK”

Mustafa Kara ise “Bizim geçimimiz süt inekçiliği. İneklere bakıyoruz devamlı biz. Süt Birliği sütün alım fiyatını 18 liradan açıklamış ama sütçüler bizden 9,5- 10,5 liradan civarında alıyor. Biz bu fiyattan dolayı çok düşükte kalıyoruz. Bunun yetkililerden daha da artırılmasını istiyoruz. Yemler çok pahalı, bizi kurtarmıyor. Geçen sene bir torba yem tam hatırlamıyorum ama 500 liradan düşüktü.

Şu an 680- 660 lira o civarlarda ama süt yerinde sayıyor. Sütte hiç artış yok geçen sene fiyat neyse bu sene yine aynı fiyattan almaya devam ediyor. Böyle olursa bu inekler devamlı kesime gidecek. Biz bu fiyattan dolayı düşük olduğundan dolayı hepsini kesime göndereceğiz” diye konuştu.

“YENİ NESİL HAYVANCILIK ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR”

Adem Çaparoğlu da “Yem pahalı süt ucuz. Süt 8- 9 lira. Geçen sene yine aynı paraydı bir sene bir buçuk seneden beri aynı para. Geçen sene 400 liralık yem bu sene 600 lira. Geçen sene bir tohumu 300- 400 liraya attırıyorduk bu sene bin lira en kötü tohum. Bu hayvancılık ne olacak biter zaten zor durumda bitirmek istiyor.

Yeni nesil hayvancılık çiftçilik yapmak istemiyor. Yeni nesil zaten yapamaz bu işi yürütemez” dedi.

Related Posts

Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini revize etti. Banka, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporlarını yayımladı. Dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi de paylaşıldı.

Marmara depremi sonrası Bakan’dan baraj açıklaması…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Marmara Denizi’nde meydana gelen depremlerin ardından Büyükçekmece Barajı’nda incelemelerde bulunulduğunu açıkladı.

ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, IMF ve Dünya Bankası’na ”temel görevlerine odaklanma” çağrısı yaparak Çin’e yönelik tutumları nedeni ile eleştirilerde bulundu.

IMF’den küresel kamu borcu uyarısı!

IMF, ABD’nin tarifelerinin finansal piyasalarda dalgalanmaları artırdığını, büyüme beklentilerini zayıflattığını ve riskleri yükselttiğini belirterek, küresel kamu borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranının artmasının beklendiğini bildirdi.

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Protestoların hedefindeki Tesla’da büyük düşüş!

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 71 düşüş kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir