Tok olmanıza rağmen canınız abur cubur çekiyorsa nedeni bu: Psikolojik değil, beslenme uzmanı tek tek sıraladı

Atıştırmalık arayışında, patates cipsi ardından tatlı ihtiyacı ile kurabiye aldınız. Bir de baktınız ki farkında olmadan bir sürü atıştırmalık tükettiniz. 

Uzmanlar düşük östrojen seviyelerinin, iştahı kontrol etmeye yardımcı olan kolesistokinin adlı bir hormonu azalttığını belirtiyor. Sertifikalı beslenme uzmanı bu durumu perimenopoz dönemiyle ilişkilendiriyor. Östrojen seviyelerinin düştüğü bu süreçte, kadınların yemeklerden daha az tatmin olmaları olasıdır; bu da bazen daha fazla yeme isteğine yol açabilir.

Karbonhidrat isteği, genellikle bir kısır döngüye dönüşebilir. Karbonhidratları tükettikçe, bu alışkanlık daha da güçlenebilir. Uzmanlar cips, şeker ve dondurma gibi yiyeceklerde bulunan yüksek derecede rafine karbonhidratların hızla sindirildiğini belirtiyor. Bu tür gıdalar, tüketildikten sonra kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve geçici bir enerji artışı sağlamasına neden olabilir. Ancak, bu karbonhidratlar hızla sindirildikten sonra, kan şekeri seviyeleri tekrar düşer ve açlık hissi yeniden ortaya çıkar.

Bu ihtiyaç sadece duygusal yeme değildir

Perimenopoz veya menopoz döneminde ruh hali değişiklikleri ve düşük enerji seviyelerinin, karbonhidrat tüketme isteğini tetikliyor. Bu süreçte, rahatlatıcı bir etki sağladığı için karbonhidratlara yönelme isteği artabilir. 

Zamanla, sık sık yüksek karbonhidratlı abur cuburlar (genellikle bol miktarda ilave şeker içeren) tüketmeye başladığınızda, bu durum diyetinize ekstra kalori ekleyebilir.

Uzmanlar eğer doyurucu bir yemeği bitirmenize rağmen çikolata, cips veya şeker gibi yüksek derecede rafine karbonhidratlı yiyecekleri düşünmeye devam ediyorsanız, üstüne bir şeylerin ters gittiğini ya da birkaç gündür stresli hissettiğinizi fark ettiğinizde, bu duygusal yemenin dışında hormon seviyesindeki azalmayla da ilgilidir. 

Kan şekeri dengelenmeli

Beslenme uzmanları iştahı kontrol altına almak ve sürekli aç hissetmemek için kan şekeri seviyelerini dengelemenin önemine dikkat çekiyor. 

Her öğün ve atıştırmalığa sağlıklı yağlar ve lif eklemek, insülin seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir ve genel dengeyi korumaya destek olur. İyi yağ kaynakları arasında avokado, fındık ve chia tohumları bulunurken, lif açısından zengin gıdalar arasında meyveler, brokoli ve nohut yer alır. 

Menopoz döneminde kilo alımını engellemek adına kalori alımını sınırlamak yaygın bir yöntem olsa da, fazla kilolardan kaçınırken aynı zamanda tok hissetmek mümkündür. Ward, protein ve lif içeren sağlıklı atıştırmalıkları, örneğin bir avuç kabuklu antep fıstığı veya kavrulmuş edamame fasulyesi gibi, önceden planlayarak tüketmeyi öneriyor.

Kendinizi aşırı kısıtlamayın

Beslenme uzmanları sevdiğiniz yiyeceklerden tamamen mahrum kalmamanız gerektiğini de belirtiyor. Yemeklerde sorun yok, ancak porsiyonları küçültmek faydalı olabilir. Kendinizi aşırı kısıtlamak, iştahınızı artırabilir ve aşırı yemeye yol açabilir. Örneğin, tatlı bir şey canınız çektiğinde, dondurucuda bir külah dondurma tutmak yerine porsiyonlu dondurma çubukları almak daha iyi bir seçenek olabilir. Benzer şekilde, büyük bir cips paketi yerine küçük poşetler tercih edebilir veya yeniden kullanılabilen küçük poşetlerle daha büyük paketlerden porsiyonlar oluşturabilirsiniz. Bu, isteklerinizi suçluluk duymadan ve sürekli aç hissetmeden karşılamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, tatlılarla birlikte lif açısından zengin gıdalar eklemeyi deneyebilirsiniz. Uzmanlar bir çorba kaşığı çikolata parçacığı, iki çorba kaşığı kuru üzüm ve bir avuç yer fıstığının, bir avuç çikolata parçası kadar doyurucu olabileceğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir