Rusya’nın güneyinde, Karadeniz ile Azak denizini bağlayan Kerç Boğazı’nda dehşet anları yaşandı. Rusya’ya ait Volgoneft 212 petrol tankeri Kerç Boğazı’nda ikiye bölündü. Tankerdeki 13 denizci kurtarılırken, 1 kişinin ise cesedine ulaşıldı. Sürüklenen Volgoneft-239 petrol tankerindeki 15 denizci ise kurtarma ekipleri tarafından tahliye edildi. Tankerler, Kırım’a 4 bin tonun üzerinde petrol taşıyordu. Rusya Soruşturma Komitesi de “trafik güvenliği ve deniz taşımacılığının işletilmesine ilişkin kurallarının ihlali” gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Her iki tanker de nehir taşımacılığı için üretilmişti ve fırtına ve dalgalarıyla ünlü Karadeniz için uygun değillerdi. Peki buna rağmen kaptanlar neden Karadeniz’e açılıyor? Onları şirketler mi zorluyor? Bu soruları Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Başkanı Zafer Akbulut, Patronlar Dünyası (PD) için yanıtladı.
Zafer Akbulut, konuşmasına, geçen yıl kasım ayında Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan, 5 kişinin öldüğü Kafkametler gemisi kazasını hatırlatarak başladı. TÜRKKAPDER Başkanı Akbulut, şöyle konuştu:
‘BUNLAR KARADENİZ’İN GEMİLEİR DEĞİL’
“Kafkametler battığı zaman da ‘Bu ilk olmayacak son olmayacak, bundan sonra da olacak’ demiştim. Karadeniz tehlikeli deniz, bu batan gemilere de bakarsanız boy olarak küçük gemiler ve eski gemiler. Bunlar Karadeniz’in gemileri değil.”
SEFERE ÇIKILMAMALI, HAVA RAPORLARI ALINMALI
“Karadeniz tehlikeli deniz, denizcilerin korktuğu bir deniz, kışın çok tehlikeli. 8-10 metreyi bulan dalgalar var, küçük gemilerin barınması, yol alması çok tehlikeli. Kaptanlık örneği gösterilmeli, sefere çıkılmamalı, hava raporları alınmalı. 2-3 gün önceden havanın durumu belli. Gemilerle gitmemek lazım, beklemek lazım, olduğu yerde gitmeden 3-5 natla hareket etmek lazım. Fırtınanın geçmesi için bütün hal ve hareketlerde bulunmazı gerekiyor.”
VOLGA TİPİ GEMİLER NEHİRDE YÜK TAŞIMAK İÇİN ÜRETİLİYORLAR
“Bunlar normalde dar gemiler, boy olarak küçük, dratf olarak az, saç kalınlığı az.
90 metreyle 120 metre arasında, yaklaşık 9-10 metre genişliğinde, 3-4 metre draftı yani suya batan yeri 3.5-4 metre. Volga Nehri derin olmadığı için yük taşıyabilmeleri için üretiliyorlar. Bunların böyle uzak sefer yapmaları istenmez ki Rusya’dan o taraflardan yükleyip Karadeniz’i geçerek Türkiye’ye geliyorlar, bu havalar normal gemiler için bile tehlike yaratıyorken Volga gemiler için inanılmaz tehlikelidir. 8 milimetre saç kalınlığı olan gemiler, 45-50 yaşında gemiler bunlar. 20-25 yaşından sonra büyük gemiler söküme giderler, çok fazla kullanılmaz, bunlar 50-60 yaşında gemiler var.”
GEMİLERİN SAC KALINLIKLARI ZAMANLA AZALIYOR
“Geçen sene Kafkametler kazasından sonra Liman Başkanlığı tarafından tehlikeli oldukları için bu gemiler sık denetleniyor, bazıları seferden menedilip bazıları komple jilete gönderilen gemiler oldu, bunları biz yaptık ama diğer ülkeler yapmıyor. Bizim Liman Başkanlıkları bu konuda çok dikkatli, çok iyi çalıyorlar, bu gemilere kendileri kontrole gidiyorlar. Bu yaşlı gemilerin zamanla sac kalınlığı azalıyor. 8 milim dediğim yeni inşadır, bu gemide 5-6 milime kadar düşmüş olabilir. Büyüklüğüne göre 14 milimden başlıyor, 3 santime kadar çıkan sac kalınlıkları oluyor.”
BU GEMİLERİN KIYIDAN GİTMESİ LAZIM
“Bu gemilerin kıyıdan gitmesi lazım, Karadeniz açığında bu havadan gittiğiniz zaman, 200 mil açıktan gitmiş oluyorsunuz, güvenli yere gidemiyorsunuz. Biz de seferleri iptal ederdik. Karadeniz’de hava kötü olduğu zaman Marmara’da gemi sayısı artar, Marmara’da hava kötü olduğunda boğazdan gitmezler.”
VOLGA TİPİ GEMİLERİN DALGA HAREKETİNDE KIRILMA RİSKİ YÜKSEK
“Rus gemilerinde bunlara çok dikkat edilmiyor, genelde Volga tipi gemiler uzun, dar ince olduğu için böyle dalga hareketlerinde kırılma riskleri yüksek.”
BAZI ŞİRKETLER TARAFINDAN ZORLANDIKLARINI BİLİYORUZ
“Gemi kaptanını hiçbir güç otorite zorlayamaz, ama Rus gemilerinde ne yapılıyordur, bazı şirketler tarafından zorlandıklarını biliyoruz. Otorite gemi kaptanındadır, istemediği hiçbir havaya girmez. Gemi kaptanına vermiştir yetkiyi. Birisi sizi zorlasa da çıkmayacaksınız, suçu şirkete atamıyorsunuz, gemi kaptanındadır sorumluluk. Baskı oluyor mu? Ticari baskı yapılıyor ama göz göre göre buraya çıkmasını gerektirmez.
2 senedir bu havalarda Karadeniz’de gemilerin battığını, 2 senedir biraz daha ön plana çıktı ama 10 yıl önce 20 yıl önce de batıyordu. Bu tip gemiler Karadeniz çanağında çalışır, bu havalarda çalışmaz. Havanın geçmesini beklemesi lazımdı, limandan çıkmaması lazımdı.
Hava bozuk olduğu zaman oradaki gemi sıkıntı yaşamaz ama Karadeniz’e çıktığınız zaman Karadeniz’de bu havalarda çok büyük tehlike altındadır.
Bütün dünya ülkelerinde de bu konjonktürde bu havalarda gemilerin denetimi bizde çok iyi yapılıyor, Liman Başkanlıklarımız iyi çalışıyor, gemi kaptanlarına çıkmamaları yönünde yayınlar yapılıyor.
Bu gemi tipleri yeni yeni değiştirliyor, yeni gemiler yapılmaya başlandı aynı büyüklükte ama sac kalınlıkları daha iyi. Bu tip gemileri yenileme planları var.
Çalışmanın daha da hızlandırılması lazım, eski filoların değiştirilmesi lazım, koster filoların yenilenmesi lazım. Koster gemilerin yaş ortalaması 25’in üzerine çıktı, gençleştirme operasyonlarımızın yapılması lazım, yaş ortalamışını düşürmeliyiz.”
patronlardunyasi.com