Tıbbi araştırmalar doğrultusunda iki doğum arasındaki sürenin en az 2 yıl olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çoksüer, “2 yıldan daha kısa sürelerde gerçekleşen doğumlarda, bebeklerde otizm riskinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca annenin fiziksel iyileşme süreci tamamlanmadığı için erken gebelikler düşük, erken doğum veya gelişim sorunlarıyla sonuçlanabilir” dedi.
Anne sütüyle beslenmenin bebek sağlığı üzerindeki kritik etkilerine değinen Çoksüer, “Emzirme dönemi bebeklerin bağışıklığını güçlendiren en önemli süreçtir. Gebelik erken gerçekleştiğinde, anne sütünün yetersizliği nedeniyle bebek yeterli beslenemez ve bu da ilerleyen dönemlerde sağlık sorunlarına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Çoksüer, kadınların yaşı ilerledikçe doğum sürelerinin farklı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “35 yaş altındaki kadınlar için iki doğum arasında en az 2-5 yıl beklemek uygundur. Ancak 35 yaş üstü kadınlarda bu süre en az 1 yıl olmalıdır. 40 yaş üzerindeyse ikinci çocuk planlamasında doğrudan tedavi öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Otizm, bireylerin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarında farklılıklarla kendini gösteren nörogelişimsel bir durumdur. Otizm kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tek bir nedeni de bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda otizmin nedeni genetik ve genetik olmayan veya doğum komplikasyonları, viral enfeksiyonlar ve çevre kirliliği gibi çevresel etkiler olarak görülmektedir.
3 yaşından itibaren ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri arasında; Çok az göz teması kurma veya kurmama, Nesnelere, özellikle dönen neslere karşı aşırı ilgili olma, Eller, kollar, parmaklar veya kafalarını tekrarlayan şekilde hareket ettirme, Jest ve mimik kullanmama, Konuşma ve dil becerileri gelişiminde gecikme, Hep aynı şeyi yeme, aynı şeyle oynama gibi belli düzende olma gibi özellikler bulunmaktadır.
Teşhisi anne karnında mümkün olmayan otizm, kız çocuklarına oranla erkek çocuklarda dört kat daha fazla görülmektedir. Teşhis, çocuk psikiyatristi tarafından çocuğun gözlemlenmesi, aileye bazı soruların sorulması ve gelişim testleriyle konulur. Otizm Platformu’nun önceki yıllarda öngördüğü verilere göre, tahmini olarak 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu “varsayılıyor.” yine Ondokuz Mayıs Üniversitesinin 2023 yılında yaptığı bir araştırmada ise, Türkiye’de her 36 çocuktan 1’i otizmli olarak dünyaya geliyor.