ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamada, bir firmaya ait paketli organik havuçlarda koli basili bakterisine rastlandığı belirtildi.
Açıklamada, ABD’de paketli organik havuçları tükettiği için koli basili bakterisi bulaşan 39 kişiden birinin yaşamını yitirdiği, 15 kişinin de hastaneye kaldırıldığı aktarıldı.
Söz konusu firmanın sattığı paketli havuçların hepsinin market reyonlarından toplatıldığı kaydedilen açıklamada, müşterilere satın almış oldukları ürünleri kontrol etmesi çağrısında bulunuldu.
İnsanlar ve hayvanların bağırsaklarında bulunan koli basili bakterisi, genellikle zararsız olsa da bazı türleri gıda zehirlenmesine, idrar yolu ve kan dolaşımı enfeksiyonuna yol açabiliyor.
Ayrıca, CDC’ye göre, koli basili bakterisinin ABD’de yılda yaklaşık 70 bin enfeksiyona yol açtığı ve bu sebeple her yıl 2 binden fazla kişinin de tedavi altına alındığı ifade ediliyor.
ABD’nin 14 eyaletinde McDonald’s restoranlarında üretilen hamburgerlerde tespit edilen koli basili bakterisi nedeniyle 104 kişi hastalanmıştı.
BU ÜRÜNLERİ YERKEN DİKKAT EDİN
Koli basili (E. coli) genellikle hijyenik olmayan koşullarda kontamine olmuş gıdalarda bulunabilir. Bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardan korunmak için aşağıdaki gıda türlerine özellikle dikkat etmek gerekir:
– Çiğ veya Az Pişmiş Et
- Kırmızı et (özellikle kıyma ve hamburger köftesi)
- Tavuk ve diğer kümes hayvanları
- Çiğ veya az pişmiş sakatat (karaciğer, böbrek vb.)
– Çiğ Süt ve Çiğ Süt Ürünleri
- Pastörize edilmemiş süt
- Çiğ sütten yapılan peynirler (örneğin, beyaz peynir ve lor)
– Çiğ Sebze ve Meyveler
- İyi yıkanmamış yeşil yapraklı sebzeler (örneğin marul, ıspanak, roka)
- Taze filizler (örneğin fasulye veya yonca filizi)
– Kirli Su ile Hazırlanmış Gıdalar
- Sokak satıcılarından alınan yiyecekler
- Kirli su ile yıkanmış meyve ve sebzeler
– Hazır Gıdalar
- Yetersiz hijyenle hazırlanmış salatalar veya soğuk mezeler
- Çiğ yumurta içeren yiyecekler (örneğin mayonez, tiramisu)
– Az Pişmiş Deniz Ürünleri
- Çiğ veya az pişmiş balık (örneğin sushi veya sashimi)
- Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri
KORUNMA YOLLARI:
- Gıdaları iyice pişirin (iç sıcaklık en az 70°C olmalı).
- Sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın.
- Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı yerlerde saklayın.
- Ellerinizi yemek hazırlamadan önce ve sonra mutlaka yıkayın.
- Pastörize süt ve süt ürünlerini tercih edin.
Hijyen ve doğru pişirme teknikleri koli basili enfeksiyonlarını önlemede en etkili yöntemdir.
patronlardunyasi.com