İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Sena Genç, bayram beslenmesi hakkında önerilerde bulundu.
Bayram günü, sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiğini işaret eden Genç, “Sevdiklerinizle bir araya gelip yaptığınız bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden ziyade protein, sağlıklı yağ gruplarının ağırlıklı olduğu ve sağlıklı karbonhidratların eklendiği sizi tok tutacak bir kahvaltı yapın. Yumurtanın, zeytinin, peynirin, avokadonun, tam buğdaylı/çavdarlı/yulaflı ekmeğin olduğu proteinden ve kaliteli karbonhidrat ve yağlardan zengin kahvaltı tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişilerin bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğinin altını çizen Genç, “Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır” uyarısında bulundu.
Bayram sofrasında kızartmalı veya ağır yemekler yerine, fırında, ızgara ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edilmesini öneren Genç, “Tam tahıllı, kepekli veya çavdarlı ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Bağırsak düzeninizi sağlamak için bayramda lif tüketimine dikkat edin ve posalı besinlere ağırlık verin. Gün içinde posa tüketiminizi artırmak için tam buğdaylı ekmekler, kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz. Yemeklerin yanında pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı tercih ederseniz tokluk süreniz uzayacaktır” ifadelerini kullandı.
Tatlı tüketmek isteyenlere şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları (sütlaç, kazandibi, güllaç) tercih etmeleri önerisinde bulunan Genç, porsiyon kontrolü sağlayarak bir porsiyonu geçmeden bu tatlıların bayramda tüketilebileceğini dile getirdi.