Bilim insanları ultra işlenmiş gıdalarla kanser arasında potansiyel bir bağlantı buldu
Araştırma, daha önce aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin kolorektal kanser riskini artırdığını öne süren çalışmaları destekleyen olası bir biyolojik mekanizma sunuyor.
Gut dergisinde yayımlanan son araştırma, ultra işlenmiş gıdalar ile bir dizi sağlık sorunu arasındaki bağlantıları öne süren araştırmalara bir yenisini ekliyor.
Güney Florida Üniversitesi’nde cerrahi profesörü Timothy Yeatman, “Kanser iyileşmeyen kronik bir yaraya benziyor. Vücudunuz aşırı işlenmiş gıdalarla besleniyorsa, iltihaplanma ve bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle bu yarayı iyileştirme yeteneği azalır ve bu da en sonunda kanserin büyümesine olanak tanır.” dedi.
Araştırmacılar, Tampa Genel Hastanesi’ndeki kanser hastalarından alınan 162 örnekte lipid olarak bilinen küçük moleküllerin eser miktarlarına odaklandı. Tümörler çıkarıldıktan yarım saat sonra donduruldu ve analiz için alındı. Örnekler, tümörlere bitişik sağlıklı dokulardan daha yüksek seviyelerde iltihaplanmaya neden olan ve yüksek oranda işlenmiş gıdalarda yaygın olan lipitleri içeriyordu.
Araştırmacılar ayrıca tümörlerde, balık ve cevizde bulunanlar gibi iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek lipit türlerinin eksikliğini gözlemlediler. Yeatman, “İnsanın bağışıklık sistemi son derece güçlü olabilir ve tümör mikro çevresini büyük ölçüde etkileyebilir, bu da sağlık ve zindelik için doğru şekilde kullanıldığında harika bir şeydir. Ancak işlenmiş gıdalardan gelen iltihaplı lipitler tarafından bastırılırsa değil.” dedi.
Kolorektal kanser, Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Kanser Gözlemevi’nin kapsadığı 185 ülkede 2022’de 1,9 milyon yeni vaka ve 900.000 ölümle dünya çapında üçüncü en yaygın kanserdir. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, 55 yaş altındakilerde kolorektal kanser oranları 1990’ların ortalarından bu yana yılda yüzde 1 ila 2 arasında artmaktadır.
Makale, erkeklerde yüksek ultra işlenmiş gıdalar tüketiminin kolorektal kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu bulan 2022 tarihli bir çalışmaya dayanmaktadır. Ultra işlenmiş gıdalar belirli alt grupları kadınlarda artan riskle ilişkilendirilmiştir.
Ultra işlenmiş gıdalar genel olarak tüketiciler için cazip hale getiren yağ, tuz ve şeker gibi maddelerle formüle edilmiş yüksek seviyelerdeki yiyecekleri ifade eder. Gıda endüstrisi, ultra işlenmiş gıdalar ile çeşitli sağlık koşulları arasındaki ilişkiyi öne süren araştırmalara, nedensel bağlantıları kanıtlayacak kanıt eksikliği olduğunu söyleyerek karşı çıkıyor.
patronlardunyasi.com